Vlade Srbije i Republike Srpske organizovaće danas centralnu manifestaciju u Spomen-području “Donja Gradina” povodom obilježavanja 75 godina od početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u koncentracionom logoru Јasenovac.

Centralna manifestacija biće održana na platou ispred “Topole užasa” u Spomen području “Donja Gradina”.

Obilježavanju 75. godišnjice od početka genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u zloglasnom logoru Јasenovac, kako je najavljeno, između ostalih, prisustvovaće predsjednik Srpske Milorad Dodik, predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i srpski član Predsjedništva BiH, Mladen Ivanić. Najavljeni su i predstavnici Narodne skupštine Republike Srpske, Srpske pravoslavne crkve, delegacija Pokrajinske vlade Vojvodine, Saveza jevrejskih opština i romske nacionalne manjine.

Okupljeni će prislužiti svijeće žrtvama zloglasnog jasenovačkog logora. Iz Banjaluke, Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada obezbijeđen je besplatan prevoz do Spomen-područja.

Dragan Јaćimović, zamjenik načelnika Opštine Kozarska Dubica, pozvao je sve građane Kozarske Dubice, Prijedorske regije, a i šire da dođu i odaju počast svim nevinim žrtvama kojih je bilo preko 700.000.

Besplatan autobuski prevoz za građane organizovan je i iz Banjaluke, Prijedora i Novog Grada. Autobusi iz Banjaluke kreću u 16 časova sa stare autobuske stanice, iz Prijedora u 17 časova i 30 minuta ispred gradskog stadiona, a iz Novog Grada u 17 časova.

Okupljanje posjetilaca, potomaka žrtava i poštovalaca jasenovačkih stradalnika planirano je u 19 časova.

Prenos obilježavanja iz Donje Gradine biće emitovan od 20 časova na televiziji Republike Srpske.

RTRS