Predsedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, nakon sat i po rasprave o dnevnom redu, prekinuo je sednicu i pozvao predsedavajuće klubova poslanika na konsultacije u vezi sa njenim daljim tokom.

Prethodno je poslanik SDA Sadik Ahmetović izazvao niz reagovanja poslanika iz Republike Srpske, zahtevom da se parlament pozabavi i pitanjem održavanja združene policijske vježbe ministarstava unutrašnjih poslova Republike Srpske i Srbije u Loznici.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS Aleksandra Pandurević rekla je da ovo nije prva zajednička vežba dve policije i da je prethodna održana u Banjaluci.

– Ali tada nije bila predizborna godina, pa nikome nije smetalo – rekla je Pandurevićeva i podsetila da BiH i Srbija imaju sporazume o policijskoj saradnji.

ahmetovic

Ona je dodala da je neke od njih potpisao i Ahmetović, kao nekadašnji ministar bezbednosti BiH.

Poslanik SNSD Dušanka Majkić ocenila je da Ahmetović nastupa kao da je predstavnik opozicije, a ne poslanik stranke koja je u vlasti.

Rasprava o referendumu u RS

Kada je reč o zahtevu za raspravu o referendumu u Republici Srpskoj, Majkićeva je istakla da je odluku o tome donela Narodna skupština Srpske u skladu sa Ustavom i Zakonom o referendumu.

– Odluka je donesena bez ijedne greške i ne može se promeniti – naglasila je Majkićeva.

Poslanik SNSD Milica Marković podsetila je da su predstavnici Republike Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH pola godine pozivali na promenu zakona o Ustavnom sudu BiH, ali da nisu imali razumevanja među kolegama parlamentarcima.

Ona kaže da je Ustavni sud BiH donošenjem odluke o Danu Republike Srpske “ne može začepiti usta 1,2 miliona stanovnika”

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH nije prihvatio predlog poslanika SDP BiH Denisa Bećirovića da u dnevni red današnje sednice bude uvrštena rasprava o referendumu o Danu Republike Srpske jer za to nije postojala saglasnost poslanika stranaka iz Srpske.

Poslanici nisu podržali ni predlog poslanika HDZ BiH Nikole Lovrinovića i Predraga Kožula u vezi sa obeležavanjem Evropskog dana žrtava totalitarnih i autoritarnih režima u BiH.

– Ne treba nam patetika. Bilo bi bolje da o problemima hrabrije raspravljamo u institucijama kojima je to u nadležnosti – istakao je Košarac.

Nakon što nije podržan zahtev da Predstavnički dom raspravlja o referendumu, poslanici SDP, njih trojica, napustili su sednicu.

Blic