Poslanici Srpske demokratske stranke učestvovaće u radu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH ali neće glasati, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić.

“Sjednica će biti održana, ali na glasanju, kao naše upozorenje, nećemo podržati nijednu tačku u nadi da će ovi koji su doveli do krize, a to su sada jasni politički centri koji žele da na neki način uđu u raspakivanje Dejtonskog sporazuma, shvatiti poruku i učiniti dodatni napor da izađemo iz ove krize”, rekao je Bosić, te istakao da govori u ime poslanika Kluba SDS-a.

On je na konferenciji za novinare u Sarajevu naglasio da od 16. februara, kada je zbog situacije nastale zbog neustavnog zahtjeva za reviziju presude Suda u Hagu protiv Srbije odgođena sjednica Predstavničkog doma, do sada nisu stvoreni stvarni i demokratski uslovi za njen nastavak.

“Zahtjevi za blokadom institucija BiH dolaze od onih koji žele da sruše Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak koji je on definisao u BiH. Mi smo ubijeđeni da je to duboko protiv interesa i Republike Srpske, srpskog naroda i svih ostalih naroda i građana u BiH”, istakao je Bosić.

On je poručio da SDS neće učestvovati u blokadama, bojkotu i rušenju institucija da se ne bi išlo na ruku onima koji žele da prodube već stvorenu krizu na koju niko ne daje odgovor šta ako dođe do dna i blokiraju se institucije BiH, koje su sastavni dio Dejtonskog sporazuma i pružaju određene garancije svim narodima i građanima za zaštitu njihovih i nacionalnih i ljudskih interesa.

“Smatramo da Republika Srpska treba da ima udio u institucijama BiH”, dodao je Bosić.

Kao one koji žele da uđu u raspakivanje Dejtonskog sporazuma, Bosić je naveo bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića koji je inicirao reviziju presude i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Bosić je podsjetio da tri predstavnika vladajuće koalicije Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH svojim nedolaskom na sjednice mogu blokirati rad ovog doma

Izvor: Srna/RTRS