Odluka Centralne izborne komisije BiH, kojom je odbijen zahtjev Republike Srpske za ustupanje biračkih spiskova, stigla je Republičkoj komisiji za sprovođenje referenduma o Danu Republike. Istovremeno Komisija je dostavila Sudu BiH žalbu na odluku CIKa .

Za ponedjeljak je najavljena sjednica Republičke komisije za sprovođenje referenduma, ali i radni sastanak sa svim imenovanim predsjednicima opštinskih i gradskih komisija.

Istovremeno, na sjednici Odbora za ustavna pitanja kojom će predsjedavati predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, trebalo bi da bude utvrđen odgovor Ustavnom sudu BiH u vezi sa zahtjevom Bakira Izetbegovića, Šefika Džaferovića i Safeta Softića koji su tražili da se odluka o raspisivanju referenduma stavi van snage.

Da će referendum, uprkos svim pritiscima, ipak biti održan, i danas su poručili srpski političari.

Brojni pritisci i opstrukcije bh. i međunarodnih institucija neće spriječiti održavanje referenduma o Danu Republike, istakla je premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović.

– Ono što je važno jeste da postoji zajedništvo na nivou Republike Srpske, da su sve političke partije sa sjedištem u Republici Srpskoj jasno manifestovale svoj stav i da je Narodna skupština u skladu sa tim stavom donijela odluku da se održi referendum – navela je premijerka.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, očekuje da će Ustavni sud BiH preuzeti odgovornost i ispraviti svoju grešku, te da će na narednoj sjednici usvojiti apelaciju Republike Srpske.

Da je referendum potreban da bi se zaustavila samovolja i preglasavanje, dokazala je i Centralna izborna komisija, odlučivši da ne dostavi biračke spiskove za održavanje referenduma.

Prema riječima Marka Pavića, predsjednika DNS-a, u CIK ne postupaju po zakonu, već po partijskim nalozima.

– Dok je tako, nema BiH i takvoj državi i treba osporiti postojanje, jer ne može donijeti dobro nijednom narodu. Naši predstavnici u insitucijama BiH moraju da razmisle o radikalnijim postupcima, jer se ne može sjediti u institucijama i gledati kako se urušava Srpska, a ništa ne činiti – istakao je Pavić.

Republika Srbija je juče poručila da se neće miješati i da odluku o referendumu prepušta Srpskoj. Iako su pojedini mediji ovakav stav nazvali “okretanjem leđa” Srpskoj, i sam premijer Srbije sinoć je poručio da nema srpskog nejedinstva.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović ne vjeruje da će do toga ikada doći.

– Srbija ima dejtonsku, ali i moralnu i ljudsku obavezu prema Srpskoj, te je ovo pragmatičan stav Srbije koji treba da prihvatimo kao takav – rekao je Borenović.

Iako je neutralnost Srbije za lidere Srpske poruka da je odluka na njima, pojedini opozicionari smatraju da treba ponovo razmotriti podršku referendumu. Ovakva izjava potpredsjednika NDP-a Zdravka Krsmanovića, ipak, ostala je samo njegov lični stav.

Iz Srpske jasno poručuju da će odoljeti svim pritiscima, a najnoviji stiže iz Stejt departmenta.

RTRS