Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović je nakon sastanka sa liderima SBB Fahrudinom Radončićem i SDA Bakirom Izetbegovićem izjavio da se nada da će svi nakon ovih razgovora i obećanja datih jedni drugima biti malo više optimistični.

– Dogovorili smo se da koristimo jedan kriterijum za uvažavanje i partnerstvo. Ideja je tražiti rješenje za svaki problem i međusobno se uskladiti u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti kako bi se izbjegao bilo koji oblik preglasavanja i kršenja procedura – rekao je Čović nakon sastanka na kojem je razgovarano o nagomilanim problemima u FBiH.

Kaže da svi treba da budu svjesni činjenice da u BiH postoji i zakonodavna i izvršna vlast i da treba poštovati određeni red i pravila.

– Zna se ko su resorni ministri. Svaki resor donosi svoje izmjene zakona. Ne može jedno ministarstvo predlagati izmjene zakona za resor za koji nije nadležan – dodao je.

– Moraće se krenuti u promjenu odnosa ukoliko želimo evropski put. Naša aplikacija za prijem u EU dobiće zeleno svjetlo za 15-tak dana, iako su mnogi govorili kako nije vjerodostojna. Potrebno je osigurati institucionalnu i ustavnopravnu jednakost svih naroda u BiH – kaže Čović.

Istakao je da BiH ne može krenuti na evropski put dok god ima protektora koji tumači Ustav.

Radončić: Federalna vlast pokazuje punu odgovornost

Lider SBB Fahrudin Radončić je rekao da je sastanak pozitivna posljedica dogovora da se tri lidera operativno uključe i dinamiziraju stvari o odnosima u FBiH.

Naveo je da su razgovori bili konkretni i konstruktivni, te da su se bavili operativnim dogovorima što pgovori da , kako kaže, ta vlast pokazuje punu odgovornost.

Dodao je da se sastanci nastavljaju sutra, te da će razgovarati o funkcionisanju bh. vlasti i stanju u Savjetu ministara.

klix.ba/RTRS