Svjedočenjem ratnog direktora dobojskog radija i bivšeg potpredsjednka SDS u Doboju, Milenka Gligorića, u Sudu BiH nastavljeno je suđenje Milanu Ninkoviću, Borislavu Paravcu, Andriji Bjeloševiću i Milanu Saviću.

Gligorića je unakrsno ispitivao, prvooptuženi Milan Ninković, koji je sudskom vijeću dostavio dokumente iz devedesetih po kojima je Gligorić imao više funkcija u SDS od njega. U procesu protiv nekadašnjih funkcionera dobojskog SDS saslušan je i aktuelni gradonačelnik Doboja Obren Petrović.

U dvočasovnom unakrsnom ispitivanju svjedok odbrane, ratni direktor dobojskog radija i bivši potpredsjednik SDS u Doboju, Milenko Gligorić odgovarao je na pitanja prvooptuženog Milana Ninkovića.

Gligorić je svjedočio da je Ninković devedestih bio osnivač i apsolutni vladar dobojskog SDS-a, a prvooptuženi tvrdio da je svjedok imao više stranačkih funkcija od njega i da je bio član dobojskog SDS od osnivanja 1990. godine.

Ninković je dostavio sudu dopis upućen mjesnim odborima o formiranju i članovima opštinskog odbora dobojskog SDS. U zapisniku piše da su članovi Milenko Gligorić i Obren Petrović.

Petrović, dio predratnog, ratnog i poratnog rukovodstva dobojskog SDS u zapisniku sa saslušanja, koji smo ranije objavili optužio je tadašnje funkcionere SDS Milana Ninkovića, Andriju Bjeloševića, Borislava Paravca i Milana Savića. Stranačkim kolegama na dušu je stavio, nasilno preuzimanje vlasti, protjerivanje Muslimana i Hrvata, silovanja, mučenja i ubistva.

„U vezi s pitanjem da li mi je poznato da su na području Doboja u periodu nakon preuzimanja vlasti zlostavljani civili i vršena druga krivična djela, izjašnjavam se da mi je to poznato, a to se radilo uz dopuštenje i prećutnu saglasnost ljudi na rukovodećim pozicijama. Poznato mi je da su jednu ženu na Usori u blizini naselja Vila silovali pripadnici Martićeve jedinice. Ovaj događaj prijavljen je u SЈB Doboj. Protiv počinilaca nisu preduzimane nikakve ozbiljnije aktivnosti u cilju njihovog proceusiranja“, navodi se u Petrovićevoj izjavi.

U nastavku suđenja za 15 dana Gligorić će da odgovara na nova pitanja prvooptuženog Milana Ninkovića. Tužilaštvo priprema svjedočenja 214 lica, među njima i ranijeg i sadašnjeg funkcionera SDS-a i aktuelnog dobojskog gradonačelnika, Obrena Petrovića.

RTRS