U sarajevskom naselju Ilidža nedavno su osvanuli plakati s natpisom: Prodali su Vrelo Bosne-šta je sljedeće? Pojedine Sarajlije tako negoduju zbog kupaca arapskog porijekla. Ali za vlasti na Ilidži, kao i u drugim opštinama Kantona Sarajevo, to su rado viđeni investitori.

U Službi za poslove sa strancima rečeno nam je da je broj od 40 hiljada Arapa sa odobrenim boravkom u BiH preuveličan.

Raspolažu podatkom da je boravak odobren za 590 građana arapskog porijekla, ali potvrđuju da je tokom ovog ljeta broj turista iz arapskog zaliva znatno premašio 40 hiljada.

Sarajevo se odavno otvorilo braći iz Arapskog zaliva, ali nikad kao ovog ljeta, kada su tamnoputa lica, nikabi i burke postali dio miljea ovog grada. Tvrde da su turisti, ali poput našeg sagovornika iz Bahreina i da je Bosna dobro mjesto za život.

“Moja porodica i ja u Bosni smo ostali 14 dana. Otkrio sam, Bosna je fantastična, prelijepa zemlja sa veoma ljubaznim stanovništvom”, kaže ovaj turista.

Mada Sarajlije tvrde da nisu ksenofobični, samo rijetki odobravaju trajni ostanak arapske braće po vjeri.

Lako uoče da s malo novca mogu kupiti mnogo, uključujući i pojedince koji im to omogućavaju, pa Arapi kupuju zemlju i grade.

No tu je najčešće i kraj njihovim ulaganjima u BiH. Od 108 kontrolisanih samo 36 firmi radi u skladu sa zakonom. Provjere se nastavljaju, a za dvije godine registrovano je 650 preduzeća sa arapskim kapitalom, koja trguju nekretninama.

“Dođemo, nema ni firme ni lica. Dođu u posjed milionskih vrijednosti, a osnivački kapital 2.000 maraka, a račun sve vrijeme mirovao. Uključiće se inspekcija Poreske uprave jer stranci BiH duguju milionske cifre poreza”, izjavio je Slobodan Ujić, direktor Službe za poslove sa strancima BiH.

Arapi za sada ne mogu uknjižiti lično vlasništvo nad nekretninama, ali zakon ih ne sprečava da imovinu knjiže na svoja preduzeća, te da se posebnim ugovorima osiguraju, a vlasništvo fiktivno pripišu BH državljanima.

“Nije to turizam investicija, to je rasprodaja grunta bosanskog, to su naši privredni resursi. Za 10, 15, 20 godina imaćemo vrlo ozbiljnih problema zbog toga”, govori orijentalista Esad Duraković.

Nisu samo Sarajevo i Federacija interesantni takozvanim arapskim investitorima. Bilježili smo primjer prodaje zemlje u Istočnom Starom Gradu, a u Službi za poslove sa strancima saznajemo, firme sa arapskim kapitalom registrovane su i u Doboju i Banjaluci.

RTRS