“Moje Јadovno” naziv je dokumentarne izložbe koja je otvorena u Muzeju Kozare u saradnji sa udruženjem građana “Јadovno 1941” iz Banjaluke.

Izložbu je otvorio predsjednik Udruženja Dušan Bastašić koji je naglasio da je cilj postavke izložbe da se monstruozna i masovna stradanja Srba, Јevreja i protivnika NDH objelodane kako domaćoj tako i inostranoj javnosti.

Izložba je prethodno postavljena u gradovima širom Srbije i Srpske, kao i u Njujorku, Filadelfiji, Londonu, Lesteru, Kišinjevu i Oslu, a Prijedorčani imaju priliku da posjete izložbu do 15. septembra.

Predsjednik Udruženja “Јadovno 1941” Dušan Bastašić rekao je da je cilj ove postavke da se jedan gotovo nepoznat dio stradalničke srpske istorije objelodani domaćoj i inostranoj javnosti, jer je to obaveza prema precima.

– U prvom likvidacionom centru sedam sabirnih logora, 32 kraške jame i u moru za 132 dana ubijeno je 38.000 Srba, 2.000 Јevreja i jedan broj antifašista i ideoloških protivnika NDH. Do danas ta tijela nisu ekshumirana, a ono malo spomen-obilježja uništeno je u proteklom ratu. U proteklih sedam godina nešto smo obnovili, ali to nije ni blizu onome što je bilo, posebno ne onome što ovo stratište zaslužuje – rekao je Bastašić.

Direktor Muzeja Kozare Zoran Radonjić rekao je da je sadržaj ove izložbe mračan, zastrašujući i tužan, da se zbog toga ne može ni uživati u stvaralačkom procesu. On je istakao da je način stradanja naroda u NDH bio više-manje sličan, najčešće monstruozan i masovan.

– Ali, Јadovno je svojim prirodnim specifičnostima, jamama i ponorima, možda olakšalo zločincima i još više naglasilo tu zastrašujuću dimenziju zločina – dodao je Radonjić.

RTRS