Zakon o platama nećete usklađivati na našu štetu, poručuju Vladi iz Sindikata prosvjete i kulture. Vijest da će nakon izbora u Skupštini raspravljati o platama budžetskih korisnika zabrinula je prvog sindikalaca obrazovanja. Dragan Gnjatić u Prijedoru je okupio prosvjetare i upoznao sa svim što su izgubili u kolektivnom ugovoru. Ispod toga, tvrdi, neće ići.

“Ono što nas posebno zabrinjava to su određene najave da bi u narednom periodu moglo doći do smanjenja koeficijenata za radnike u prosvjeti i kulturi što je za nas apsolutno neprihvatljivo. U takvoj situaciji Sindikat će preduzeti sve moguće i dozvoljene oblike sindikalne borbe i mi ćemo u narednom periodu pokazati da ne smije niko da se igra sa sudbinom 22.000 ljudi koji su i onako oštećeni u prethodnom periodu”, rekao je Ganjatić.

Iz Ministarstva prosjete poručuju da smanjenja plata neće biti. Ministar pred kamere nije htio. U šturom saopštenju izbjegli su komentar na ministrove ranije najave da će uštede u budžetu napraviti nakon donošenja zakona o radu. Ako u saopštenju ministra ne piše šta čeka radnike u prosvjeti, u dokumentima MMF-a stoji da ih ima previše i da vlada mora smanjiti izdajanja za plate.

O platama nije htio ni ministar zdravlja. Izmjene zakona nisu završili pa će se oglasiti kad sve bude u proceduri.

U drugim resorima uvjeravaju, a sve to što piše u dokumentima MMF-a neće biti tako. Prvi čovjek MUP-a kaže da u Policiji nema viška radnika i čak najavljuje nova zapošljavanja.

“U Ministarstvu unutrašnjih poslova neće biti otpuštanja radnika u svakom slučaju. Takođe ćemo do kraja godine otvoriti još jedan konkurs za one sa završenom visokom školom unutrašnjih poslova. Do sad smo ih zaposlili 170, nadamo se da ćemo zaposliti još nekih 50 koji su ispunili uslove”, rekao je ministar Lukač.

Lukač kaže da će ove godine u penziju 250 policajaca i da će broj radnika regulisati prirodnim odlaskom u penziju. Isto tvrdi i ministar industrije. Mogućnost da vlada kao poslodavac smanji broj radnika ili bar njihove plate potpuno isključuje.

“Ne vjerujem da ćemo da otpuštamo radike, ja sam protiv toga da ih otpuštamo možemo samo govoriti o tome da se broj radnika postepeno smanjuje za onaj dio koji odlazi u penziju. Ja nisam upoznat sa tim da je zahtjev smanjenje plata radi se o tome da moramo kontrolisati sistem plata da ne može biti povećanja administracije da ne može biti povećanja plata i da se naravno treba ići na racionalizaciju svih troškova što mi u kontinuitetu radimo”, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić.

Ipak, MMF navodi da se kontinuirano zapošljava u javnom sektoru dok broj randika u privatnom drstično pada. Od 2010. godine broj onih koji rade kod poslodavaca manji je od broja zaposlenih u zdravstvu i obrazovanju, a 2012. godine pretekla ih je i administracija. Prosječna plata najmanja je u privatnom sektoru, pa su iz MMF-a zaključili da tako ne može dalje.

ATV