Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas da zgrade Vlade Republike Srpske, Palate predsjednika i Narodne skupštine Republike Srpske, na insistiranje sadašnje vlasti i predsjednika Republike, namjerno nisu ograđene, za razliku od uobičajene prakse u svijetu.
Lukač kaže da je incident, kada je jedan ratni vojni invalid juče bacio jaja na zgradu Vlade, na neki način simptomatičan, ali je dodao da je policija reagovala na vrijeme, s obzirom na to da svaki građanin prolazi pored zgrade i može da priđe u svakom trenutku.

“Onog trenutka kad je uočeno šta se dešava, policajac je na vrijeme reagovao i na kulturan i smiren način priveden je čovjek koji je napravio incident”, rekao je Lukač novinarima u Prijedoru.

Lukač kaže da su u svijetu takve institucije obezbijeđene velikim zidovima i ogradama, a princip u Srpskoj je bio da ti objekti budu dostupni građanima.

On je dodao da je na Trgu Republike mnogo ljudi i da mnogo njih svakodnevno prođe pored zgrade Vlade, te da do sada nije bilo takvih stvari da se neko odluči da na bilo koji način ugrozi objekat ili ličnosti koje se posebno obezbjeđuju, a dolaze u zgradu Vlade.

Lukač je rekao da je počinilac izjavio da je htio da skrene pažnju na neke svoje probleme i nada se da će uspjeti da ih i riješi.

“Ovo nije način rješavanja problema. Policija mora da reaguje i da procesuira takve ljude, s obzirom na to da narušavaju javni red i mir, i svakako da će policija reagovati i u skladu sa zakonom riješiti problem ako bilo ko to bude radio ubuduće na bilo kojoj instituciji”, poručio je Lukač.

Mediji su juče objavili da je ratni vojni invalid Željko Blagojević iz Banjaluke bacio četiri jajeta na glavni ulaz zgrade Vlade Republike Srpske jer je nezadovoljan što već dvije godine ne može da dobije besplatnu pravnu pomoć u rješavanju porodičnog spora u vezi sa zemljištem.

SRNA