Posle ispadanja iz Premijer lige BiH u maju Fudbalski klub Rudar Prijedor bio je u beizlaznoj situaciji, sa podeljenom upravom, velikim pritiskom i opstrukcijom unutar i oko kluba, bez igračkog kadra, ophrvan velikim brojem tekućih problema…

Imenovanjem Komiteta za hitna pitanja u sastavu Dalibor Majkić, Ranko Vučković i Goran Mikanović, uz koje je glavni operativac bio direktor Vukašin Đaković zaustavljeno je propadanje kluba i njegov sigurni pad u ambis, a ukazano poverenje šefu stručnog štaba Zlatku Jelisavcu pokazalo se kao dobitna kombinacija kada je u pitanju takmičarski segment. Popularni Zlaja je „iz ničega“ napravio ekipu koja se s banjalučkim Borcem bori za titulu prvaka jeseni u Prvoj ligi Republike Srpske. Uz dobre rezultate stabilizovan je i organizacioni segment kolektiva osnovanog daleke 1928. godine.

-Iskreno, rezultati koje postižemo ove jeseni su za mnoge iznenađenje, čak i za nas u klubu jer nismo očekivali ovakav takmičarski bum – počinje otvoreno priču direktor kluba Vukašin Đaković, a potom dodaje:

-Sve one kritičare koji su bukali protiv kluba, servirali neistine i želeli da sve potone u prašinu smo ućutkali, nemaju više nijedan argument. Konačno je napravljena dobra i pozitivna atmosfera u i oko kluba što nam i jeste bio prioritetni zadatak. Mnogi su predviđali našu grčevitu borbu za opstanak u prvoligaškoj konkurenciji, a mi smo u vrhu, trenutno drugi i imamo šansu da zimujemo na prvoj poziciji.

Ipak, prvo mesto i povratak u Premijer ligu BiH nije prioritet Rudar Prijedora u ovoj sezoni.

-Imamo mlad i poletan tim koji tek treba da stasa, želimo da iškolujemo igrače u vlastitom kadru i uzmemo ono što je najbolje iz prijedorske regije. Nećemo da stavimo veliko breme opterećenja ovom mladom timu i „ubijemo ga“ visokim ambicijama. Trener Jelisavac ima apsolutnu podršku svih u klubu, odlično radi, sklopio je kvalitetan igrački kadar koji tek treba da pokaže svoj pravi potencijal. Imamo najmlađu ekipu u Prvoj ligi – kaže Vukašin Đaković.

Postoji mogućnost da „rudari“, uprkos činjenici da im nije prioritet prvo mesto, ipak, dođu do titule u Republici Srpskoj.

-Sve postignute rezultate na terenu nastojaćemo da pratimo i poštujemo jer fudbal je takav, ako ne iskoristiš ukazanu šansu onda ponovo dugo čekaš na istu. Nekad i kad želiš do cilja ne možeš zato što nisi ima korektan odnos u prethodnom periodu. Ima bezbroj takvih primera. Najvažnije je da idemo od utakmice do utakmice, uzlaznom linijom, stalno napredujemo… Već sada smo hit prvenstva, želimo to da i ostanemo. Na nama iz uprave je da pratimo ekipu i njene rezultate, odnosno damo svu potrebnu i moguću logističku podršku u skladu sa klupskim mogućnostima – istakao je direktor prijedorskog prvoligaša.

Situacija u Rudar Priejdoru, kao i u mnogim sportskim klubovima u Srpskoj i okruženju nije laka i jednostavna.

-Tražimo modalitet kako da prevaziđemo probleme i držimo se dobro. Najveći problem Rudar Prijedora jesu dugovanja iz prošlosti. Taman mislimo da smo se uhvatili za zelenu granu, onda stigne neka tužba i to ne mala, račun nam bude blokiran i pokvari nam sve planove. Nedavno smo imali jedan takav slučaj sa igračem koji je tri puta ušao u igru sa klupe, a traži veliki novac. Ta praksa mora da se prekine. U fascikli imamo mnogo slučajeva iz prošlosti, takozvanih „repova“ i dok to ne očistimo skroz imaćemo uvek ovakva neugodna iznenađenja – objasnio je Đaković.

Najvažnije za sve u klubu je činjenica da Rudar Prijedor ima budućnost i da se nalazi na pravom putu.

-Moramo da istrajemo u ovom projektu, da napravimo zdrav kolektiv i jako takmičarsko jezgro, klub koji će za godinu dve biti respektabilan i kada se vratimo u Premijer ligu BiH koja jeste naš cilj da ne budemo „lak zalogaj“ protivnicima već rival za poštovanje i respekt – rekao je na kraju direktor Rudar Prijedora Vukašin Đaković.

Slično kao i 2009.

Ova sezona u Rudar Prijedoru podseća na onu iz 2009. godine kada je osvojena prva titula u Srpskoj pod rukovodstvom trenera Darka Nestorovića.

-To i ovo vreme nije za poređenje, okolnosti su različite, ali je činjenica da je i te 2009, odnosno godinu dve ranije klub pao nisko da bi se podigao i u rekordnom vremenu stigao od Druge lige Republike Srpske do Premijer lige BiH. Ono što je najvažnije zaustavili smo pad kluba – rekao je Đaković.

Još bolji komfor

Nedavno je na Gradskom stadionu montiran novi elektronski semafor o čemu Vukašin Đaković kaže:

-Želeli smo da napravimo moderniji semafor i u tome smo uspeli uz pomoć „Bosnamontaže“ i učenika i profesora Elektroheničke škole škole u Prijedoru. Pratimo moderne tokove, a želja nam je da u budućnosti na našem stadionu napravimo još bolji komfor – kaže direktor Rudar Priejdora.

Premijer na vreme

Svaki rezultat za sobom vuče i premije za igrače, a „rudari“ ove jeseni zaista igraju sjajno.

-Za sada prema igračima na vreme vodimo račune i isplaćujemo premije, trudimo se da servisiramo i plate, da sve bude onako kako smo se dogovorili. To je jedan od preduslova za dobru atmosferu i takmičarski motiv. Samo da ne ureknemo rezultate – istakao je Đaković.

Sportski žurnal