Predsjednik Odbora za pomoć Srbima sa Kosova i Metohije i prvi čovjek Udruženja veterana Fudbalskog kluba Vrbas iz Banjaluke Milorad Arlov proglašen je za počasnog građanina Kosovskomitrovičkog okruga, a ovom odlukom, kako je navedeno u obrazloženju, Srbi sa sjevera Kosova žele odati priznanje i zahvalnost građanima Republike Srpske, koji su bezrezervnom moralnom i materijalnom podrškom pomogli opstanku srpskog naroda na Kosmetu.

Arlova je za počasnog građanina proglasio Kosovskomitrovički okrug, zajedno sa predsjednicima šest srpskih opština tog okruga, kao znak zahvalnosti za sveukupni doprinos Odbora za pomoć Srbima sa Kosova u pružanju pomoći srpskoj djeci na Kosovu i Metohiji, a time i opstanku Srba na prostorima južne srpske pokrajine.

Arlov je rekao da je ovo najveće odlikovanje kojem se u životu nadao koje je odraz svekolikog razumijevanja situacije Srba na Kosmetu od naroda, rukovodstva i institucija Republike Srpske.

-Sve je počelo 17. februara 2008. godine, na dan kada su separatisti donijeli odluku o jednostranom proglašenju nezavisnosti Kosova – podsjeća Arlov i dodaje da je tog dana došao na ideju da podstakne sugrađane u Banjaluci da pomognu djeci sunarodnika na Kosovu i Metohiji.

On je rekao da je organizovano više desetina uzvratnih fudbalskih utakmica između veterana Fudbalskog kluba “Vrbas” iz Banjaluke sa veteranima klubova sa sjevera Kosova i Gračanice.

-Prikupljena je skromna pomoć i podijeljena djeci, bolesnima, ugroženim porodicama i pojedincima. Pritekli smo u pomoć djeci kojoj je potrebno liječenje u inostranstvu, a dodjelom trajnih stipendija obezbijedili kakvu-takvu izvesnu budućnost za nekoliko đaka iz socijalno ugroženih srpskih porodica – naveo je Arlov.

On je istakao da je inicijativu o prikupljanju pomoći Srbima na Kosmetu uvijek podržavao predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik bez čije aktivne uloge humanitarne aktivnosti banjalučkog Odbora ne bi bile uspješno realizovane.

Arlov je naglasio da je na prijedlog sadašnjeg ministra industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petra Đokića, koji je dva puta boravio u Kosovskoj Mitrovici, Narodna skupština Republike Srpske obezbijedila 500.000 KM ili 255.000 evra za izgradnju objekta u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici u kome su smješteni Centar za socijalni rad i prostorije budućeg Kultrunog centra Republike Srpske.

-U okviru akcije `Spojimo srpsku djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske`, koja traje pet godina, u Srpskoj je boravilo više od 1.700 djece sa Kosmeta sa više stotina nastavnika, predsjednika srpskih opština i predstavnika srpskih institucija. Jedan od najvećih uspjeha djelovanja Odbora je bratimljenje opština iz Republike Srpske sa opštinama sa Kosova i Metohije, čime su postavljeni temelji dugoročne saradnje – naglašava Arlov.

Arlov je naglasio da proglašenje počasnim građaninom sjevera Kosova posvećuje srpskom narodu na Kosmetu, kao i da očekuje da će Srbi na Kosmetu opstati zajedno sa svojom crkvom i državom.

Odluku o proglašenju Arlova za počasnog građanina najvećeg i najbrojnijeg okruga naseljenog Srbima donijeli su načelnik okruga Vaso Jelić sa predsjednicima privremenih vijeća opština Leposavić, Zvečan, Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Srbica i Vučitrn.

Povelja o proglašenju počasnim građaninom sjevera Kosova biće uručena na Mitrovdan na svečanoj sjednici Kosovskomitrovičkog upravnog okruga u Kosovskoj Mitrovici.

SRNA