Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov izjavio je za Srnu da će posredstvom Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji od 16. do 23. juna u Republici Srpskoj boraviti 850 učenika sa čitavog Kosmeta.

Arlov podsjeća da je ovo dogovorio 31. januara na sastanku sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Danetom Maleševićem.

– Na sastanku je istaknuto da će ovogodišnja, sedma posjeta djece u okviru ovog programa biti najmasovnija, kao i da se do sada najviše opština u Republici Srpskoj uključilo u program – kaže Arlov.

On je naveo da će ove godine djeca iz južne srpske pokrajine biti primljena u 15 gradova i opština u Republici Srpskoj, a projektom “Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske” obuhvaćene su gotovo sve srpske opštine na Kosmetu.

Opštine i gradovi u Republici Srpskoj koji će ove godine biti domaćini djeci sa Kosova i Metohije su Banjaluka, Novi Grad, Višegrad, Gradiška, Petrovo, Han Pijesak, Derventa, Prijedor, Šamac, Istočno Novo Sarajevo, Trebinje, Brod, Pale, Doboj i Bijeljina.

Učenici koji će boraviti u posjeti Republici Srpskoj dolaze iz Kosovske Mitrovice, Leposavića, Kosovske Kamenice, Zubinog Potoka, Vitine, Banje-Suvog Grla, Gnjilana, Kosova Polja, Orahovca, Lipljana, Novog Brda, Velike Hoče, Osojana, Gračanice, Štrpca, Prilužja, Zvečana i Goraždevca i Kline.

U proteklih šest godina Republika Srpska je kroz program “Spojimo djecu sa Kosova i Metohije i Republike Srpske” ugostila 2.500 učenika i 200 nastavnika.

Program realizuje Odbor za pomoć Kosovu i Metohiji iz Republike Srpske, uz podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Kancelarije za Kosovo i Metohiju u Vladi Srbije.

Izvor: SRNA/RTRS