Reprezentativne omladinske selekcije Gradskog Fudbalskog saveza Prijedor imale su novu međunarodnu aktivnost u sklopu akcije gostovanja u Zagrebu kod hrvatskog prvoligaša Lokomotive.

Oko osamdeset klinaca u pratnji velikog broja roditelja, podeljeni u četiri starosne kategorije odigrali su prijateljske utakmice protiv vršnjaka zagrebačkog kluba, iako su rezultati bili u drugom planu, treba ostati zabeleženo da je Lokomotiva pobedila u sva četiri susreta rezultatima: 6:0 (2005. godište), 8:0 (2006. godište), 11:1 (2007. godište) i 8:0 (2008. godište).

-Ovo je realna slika osnosa snaga s obzirom da dečaci Lokomotive već godinama igraju jake međunarodne turnire u Italiji, Francuskoj i Nemačkoj, imaju ligaško takmičenje, treniraju četiri puta nedeljno. Prema saznanjima od Hrvoja Cabraje iz Lokomotive oni rade na visokom profesionalnom nivou, imaju šesnaest zaposlenih trenera plus volonteri, trenere golmana, kondicione trenere, nutricionistu… Kod nas je sve još uvek u povoju, ali morali smo od nečeg da krenemo. Izuzetno nam znači podrška roditelja u ovom ambijentu u kojem želimo nešto da stvorimo pozitivno – istakao je predsednik Gradskog Fudbalskog saveza Prijedor Slaviša Kralj.

U sedam dana bila je ovo treća kvalitetna akcija omladinskih selekcija GFS Prijedor, a sve je počelo u Bosanskoj Krupi protiv Škole fudbala Zmajevi., nastavljeno na Gradskom stadionu u Priejdoru protiv banjalučkog BSK-a.

-Zadovoljsni smo viđenim u Krupi, Prijedoru i Zagrebu, treba da se potrudimo svi zajedno da i u narednom periodu organizujemo ovakve akcije koju mogu da budu smao korisne za sve nas, a pogotovo mlade igrače. Prijedor sa okolinom je uvek bio rasadnik velikih talenata. Nadamo se da ćemo ubuduće imati još veću podršku, a odluka Saveza da napravi reprezentativne omladinske selekcije fudbalu na našem području može da doprinese samo progresu i razvoju, odnosno celokupnom poboljšanju – istakao je selektor Željko Macura.

Drugi selektor Zoran Vranješ je takođe imao identično ramišljanje:

-Stvorili smo bazu od stotinjak klinaca koji trebaju da budu budućnost prijedorskog fudbala i klubova sa naše teritorije područja. HVala klubovima koji su se odazvali, a nadamo se da će odziv u narednom periodu biti još veći jer želimo da radio isključivo u interesu razvoja igre, a samim tim i infrastrukture. Stekli smo još jedno veliko iskustvoi u Zagrebu videvši na kojim principima je organizovana Lokomotiva. Dobro je i što su roditelji videli razliku u kvalitetu.

Pored predsednika Slaviše Kralja i selektorskog tandema Macura-Vranješ u delegaciji Gradskog FS Priejdor bio je i sekretar Petar Krajišnik, a obavljeni su korisni razgovori sa Hrvojem Cabrajom i Ivom Šuškom, nekadašnjim selektorom mlade reprezentacije Hrvatske, koji vodi školu zagrebačkog Dinama.

Danas u Novoj Gorici

Još jednu akciju reprezentativnih omladinskih selekcija GFS Priejdor imaće večeras (20 časova) u Novoj Gorici. Naime, u goste slovenačkom prvoligašu putuje prionirska reprezentacija iz Grada na Sani.

-Biće ovo prilika za uspostavljanje mostova saradnje sa još jednim uspešnim klubom s aprostora bivše Jugoslavije – istakao je predsednik Slaviša Kralj.

„Rudari“ protiv Dinama dva

Gostovanje u Zagrebu predsednik GFS Prijedor i nekadašnji prvotimac i kapiten Rudar Prijedora iskoristio je i za sastanak sa predstavnicima Dinama.

-Dogovorili smo, u razgovoru sa Mariom Kužeom, sinom pokojnog legendarnog trenera Josipa Kužea prijateljsku utakmicu Rudar Prijedora i „B“ tima šampiona Hrvatske i učesnika ovogodišnje Lige šampiona. I na taj način želimo da učvrstimo priajteljske veze i fudbalsu saradnju – rekao je Kralj.

Sportski žurnal/Slavko BASARA