Skupština Kantona Sarajevo usvojila je Prijedlog odluke o izmjeni naziva Osnovne škole “Dobroševići” na području opštine Novi Grad u OŠ “Mustafa Busuladžić”. U opoziciji kažu da ovaj “pisac” nije dostojan da škola nosi njegovo ime zbog otvorenih fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu i stavova prema ženama.

Poslanici Naše stranke, SDP-a i Demokratskog fronta napustili su sjednicu Skupštine Kantona Sarajevo prije glasanja o tački dnevnog reda o imenovanju osnovne škole u Dobroševićima po Mustafi Busuladžiću, prenose federalni mediji.

Iz opozicije su ranije isticali da Busuladžić nije dostojan da bilo kakva škola nosi njegovo ime, prevashodno zbog njegovih fašističkih stavova u Drugom svjetskom ratu, kao i njegovih stavova prema ženama.

“Busuladžić je smatrao da žene ne treba da imaju ista prava kao muškarci, izlazak žene iz kuće i traženje posla je izjednačavao sa prostitucijom. Otvoreno je iznosio svoje oduševljenje što su Јevreji nestali sa sarajevske čaršije”, rekao je poslanik DF Mario Vukasović.

Ovoj odluci kantonalne skupštine, koja je u septembru ove godine odbila da da saglasnost za promjenu naziva škole, predhodilo je mišljenje Komisije za obilježavanje istorijskih događaja i ličnosti Kantona Sarajevo, koja je uvidom u dokumentaciju Instituta za istoriju utvrdila “da lik i djelo Mustafe Busulandžića nisu smetnja za promjenu naziva škole”.

Predhodna sjednica skupštine Kantona Sarajevo na kojoj se raspravljalo o promjeni naziva ove škole je prekinuta, nakon što je opozicija napustila skupštinsku salu. Povod za izlazak iz sale bilo je vrijeđanje srpskih i hrvatskih poslanika na nacionalnoj osnovi u hodnicima tokom pauze.

Mario Vukasović iz DF tada je izjavio, da su ih poslanici SDA nazivali fašistima, komunjarama, protivnicima Bošnjaka, a sve zbog toga “što nisu dopustili da škola nosi ime jedne takve retrogradne osobe”.

U bošnjačkoj književnosti, Mustafa Busuladžić, koji je jedno vrijeme bio predsjednik organizacije “Mladi muslimani”, smatra se jednim od najplodonosnijih muslimanskih pisaca, a posebno se naglašavaju njegovi navodni antikomunistički stavovi. Nakon oslobođenja Sarajeva 1945.godine, partizani su ga izveli na Vojni sud i nakon toga strijeljali. I pored otvorenih profašističkih i antisemitskih stavova, prije nekoliko godina i jedna ulica u Sarajevu dobila je njegovo ime.

RTRS/Kliks