Nakon protestne koju je Izrael uputio vlastima u BiH da se povuče odluka o imenovanju škole u sarajevskom naselju Dobroševići “Mustafa Busuladžić”, stigao je šokantan odgovor rukovodstva škole.

Školski odbor oglasio se saopštenjem u kojem podsećaju da je Izrael prekršio najviše rezolucija UN i da nemaju pravo da drugima drže moralne lekcije.

– Multietničko Sarajevo, kakvo spominjete u vašem pismu, takvo je zbog Mustafe Busuladžića i drugih muslimana koji su svojim tolerantnim odnosom prema drugima ovaj grad učinili multietničkim. Busuladžić nije bio nikakav antisemita, već je kao intelektualac govorio o lošim jevrejskim osobinama, ali i drugih trgovaca koji nisu Jevreji, a služe se spekulacijama gomilanjem robe i “nabijanjem cena”. Koliko je Mustafa bio u pravu dovoljno pokazuje sadašnja situacija u svetu gde slična postupanja bankara izazivaju ekonomske krize – navodi se u reakciji Školskog odbora.

Naglašavaju da vlasti u BiH nemaju nikakav razlog da ponište tu odluku, ali je žalosno da ambasade pojedinih država nasedaju na “neargumentovanu priču sarajevskih neokomunista”.

– Oni su izmislili da je Busuladžić bio antisemita, pokušavajući osporiti brutalno ubistvo tog mladog čoveka, koje su izvršili njihovi ideološki prethodnici, uskraćujući njegovoj porodici čak i pravo na sahranu – zaključuje se u saopštenju.

Ranije je i Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini saopštila da je duboko razočarana što je kantonalna vlast u Sarajevu imenovala Osnovnu školu “Dobroševići”, u sarajevskoj opštini Novi Grad, po kontroverznoj ličnosti Mustafi Busuladžiću, koji je glorifikovao Hitlera i čiji su se stavovi često poklapali sa ideologijom nacizma.

Izvor: Blic