U Hrvatskoj rastu tenzije nakon hapšenja destorice bivših pripadnika HVO u Orašju, osumnjičenih za ratni zločin nad srpskim civilima, jer se spekulise da to nije kraj i da Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv još nekih branitelja, ali i Hrvatske vojske, među kojima su i neki aktuelni visoki zvaničnici, prenijeli su hrvatski mediji.

Kako je objavio RTL, Tužilaštvo BiH već neko vrijeme vodi istragu o zločinu počinjenom 1995. u okolini Mrkonjić Grada kada su 4. i 7. gardijska brigada Hrvatske vojske nakon “Oluje” krenuli u okupaciju tog dijela BiH.

Prema navodima iz istrage, u operaciji odmazde zbog pogibije zapovjednika Andrije Matijaša-Pauka tada je ubijeno 180 srpskih civila čija su tijela pronađena u jednoj masovnoj grobnici.

Navodno je na popisu onih koji su pod tom istragom i tadašnji zapovjednik 4. gardijske brigade, a sadašnji ministar odbrane i potpredsjednik vlade, penzionisani general Damir Krstičević.

Potvrdi li se taj navod i podigne optužnica protiv potpredsjednika hrvatske vlade, bio bi to “golem politički udarac” cijelom državnom vrhu, prenose hrvatski mediji pisanje RTL-a.

Iako se, kako se navodi, prethodno govorilo o uzbuni u državnom vrhu zbog hapšenja u Orašju, ispada da je nemoguće da onda nisu znali za optužnice.

Još jedan visoki hrvatski zvaničnik je navodno na spisku bh. tužilaštva, a riječ je o potpredsjedniku Hrvatskog sabora Milijanu Brkiću.

Brkić je, naime, u sinoćnjoj emisiji Otvoreno na HRT-u kazao da pouzdano zna da je i on na spisku za hapšenje.

“I ja sam na tom popisu, to znam pouzdano, ali da Srbi svaki svoj zločin i poraz pokazuju kao zločin onih koji su se branili, svako od onih koji su učestvovali u odbrani BiH može biti na tom spisku. Ja ću u BiH i dalje putovati, a ako me privedu, ako je to žrtva koju trebam podnijeti za Hrvatsku, tu sam”, rekao je Brkić.

On smatra da su hapšenja hrvatskih branitelja u BiH “nastavak pokušaja relativizacije karaktera Domovinskog rata kao obrambenog rata” te da njima “Srbi žele sebe prikazati kao žrtve, a svoje poraze kao ratne zločine onih koje su oni napali”.

Inače, hapšenja u Orašju za zločine počinjene nad srpskim civilima tokom 1992. i 1993. izazvalo je pravu dramu u hrvatskom državnom vrhu.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prva je rekla da o tome nije imala nikakvu informaciju i ostavila u vazduhu pitanje ko je u Hrvatskoj odgovoran.

O toj temi na cjelodnevnoj sjednici je raspravlja i vlada, a na stolu su, kako prenosi Jutarnji list, bila pitanja o tome kako je došlo do optužnica, ko je znao da se one pripremaju, koliko je dokumenata protiv optuženika iz Zagreba otišlo u BiH, kakva je u tome uloga Sigurnosno obavještajne agencije, kakva Ministarstva pravosuđa, a kakva Državnog tužilaštva.

Sve što o tome znaju premijeru Andreju Plenkoviću su referisali ministri pravosuđa, Ante Šprlje, unutarnjih poslova Vlaho Orepić, odbrane Damir Krstičević, branitelja Tomo Medved, glavni državni tužilac Dinko Cvitan, kao i direktor SOA-e, Daniel Markić.

Imperativ je, kako se navodi, bio da se utvrdi što više činjenica vezanih uz slučaj i da se na sjednicu u četvrtak izađe sa suvislim stavom.

Tanjug