Policija u Trebinju dostavila je Tužilaštvu BiH izvještaj, kako se saznaje, protiv Ivana Zelenike zbog sumnje da je počinio ratni zločin nad srpskim civilima na području Mostara 1992. godine.

Komentarišući oštra reagovanja na hapšenje osumnjičenih na području Orašja, glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc rekao je da Hag na to ne gleda kao na selektivnu pravdu.

A hrvatski general Damir Krstičević danas je boravio na teritoriji BiH. Krstičević koji je potencijalni osumnjičeni za zločine nad Srbima na području Mrkonjić Grada, obavlja dužnost ministra odbrane Hrvatske.

On je danas u Međugorju razgovarao sa ministarkom odbrane u Savjetu ministara BiH Marinom Pendeš i hrvatskim članom Predsjedništva BiH Draganom Čovićem.

Krstičević pri dolasku u Međugorje nije imao problem da pređe iz Hrvatske u BiH. Tokom rata bio je komandant 4. brigade Hrvatske vojske, koja je 1995. godine učestvovala u osvajanju zapadnokrajiških opština u Srpskoj, a tokom nekoliko mjeseci okupacije, na tom području počinjeni su brojni zločini.

“To je bilo užasno vidjeti. Bilo je klanja, vađenja zuba, paljenja ljudi i civila i štošta…”, kaže Slobodan Bogojević, jedan od svjedoka zločina iz Mrkonjić Grada.

Za ove zločine još niko nije odgovarao, a u posljednje vrijeme moglo se čuti da je na optužnici za ove zločine, upravo i Krstičevićevo ime. Iz Tužilaštva BiH to danas nisu mogli da potvrde, ali ni da demantuju.

Krstičević, koji je danas bio u Međugorju, i ranije je isticao da se osjeća kao slobodan čovjek. Napominje da očekuje da će pravosudne institucije u BiH procesuirati sve ratne zločine.

“Ali pravosudna tijela moraju biti nezavisna, moraju biti oslobođena svih političkih pritisaka. Tu ne smije biti nikakve diskriminacije da se jednima sudi na jedan način, a drugima na drukčiji način“, izjavio je Krstičević.

Njegova BH koleginica Marina Pendeš, i sama bivša pripadnica HVO-a, otišla je i korak dalje, rekavši da diskriminacije ima i to kada je riječ o procesuiranju bivših pripadnika hrvatskih snaga.

“Ako napravimo analizu, onda ćete vidjeti da se ponekad selektivno pristupa”, rekla je Pendešova.

Neprocesuiranje zločina nad Srbima, za dvoje ministara, očito nije selektivan pristup. Hrvatski ministar ističe da se ne boji da dođe u BiH.

“Јa sam ministar odbrane Hrvatske, ja sam ministar zemlje članice NATO-a. Ministar sam zemlje članice Europske unije”, napominje Krstičević.

Današnjem sastanku kratko je prisustvovao i član Predsjedništva BiH, Dragan Čović, koji je nakon kraćeg razgovora sa Krstičevićem napustio sastanak, a na pitanja novinara nije odgovorao.

RTRS