Danas nova reagovanja iz Hrvatske na hapšenje bivših pripadnika HVO-a iz Orašja.

Ministar boraca Hrvatske Tomo Medved rekao je da su institucije Hrvatske na raspolaganju porodicama uhapšenih i da će tražiti da im se omogući odbrana sa slobode. Puštanje uhapšenih na slobodu očekuje i hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović.

Istovremeno, glavni haški tužilac Serž Bramerc iznenađen je reagovanjem Zagreba. Ističe da se nezavisnost tužilaca i pravosuđa mora poštovati i štititi.

Nakon što je Sud BiH prije tri dana odredio jednomjesečni pritvor za deset pripadnika HVO-a osumnjičenih za ratne zločine nad Srbima u Orašju, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović bila je iznenađena – smatra da je to područje na kome su se Bošnjaci i Hrvati zajedno borili za egzistenciju i da predstavlja simbol otpora Miloševićevom i Karadžićevom režimu. Glavni haški tužilac Serž Bramerc pozvao je političare i zvaničnike vlasti da se ponašaju odgovorno kada javno govore o istragama i krivičnim gonjenjima koja su u toku.

“Čak i kada im to nije namjera, javni komentari zvaničnika o pravosudnim pitanjima, koja su u toku, mogu odavati utisak neprimjerenog političkog uticaja. Haški tribunal je u ovoj godini od vlasti Hrvatske zatražio da preispita svoje odluke o tome da ne želi sarađivati s pravosuđem drugih zemalja bivše SFRЈ, a svoju zabrinutost zbog takvih postupaka Vlade Hrvatske izrazio sam i Savjetu bezbjednosti UN”, rekao je Bramerc.

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović najavio je da će u ponedjeljak sa predsjednicom i premijerom Hrvatske u Zagrebu razgovarati o ovim hapšenjima. Očekuje da desetorica Hrvata budu puštena da se brane sa slobode i smatra da se podizanje optužnice i nedavna posjeta hrvatskog premijera Andreja Plenkovića BiH nisu slučajno podudarile.

“Hapšenje je izazvalo osjećaj dubokog vrijeđanja prema svim Hrvatima. Već duže tražimo da se stvari u vezi sa posljednjim ratom rješavaju bez demonstracije sile, jer ovi ljudi to nisu zaslužili”, rekao je Čović.

Iz Boračke organizacije Republike Srpske poručuju – dokazi za hrvatske zločine na teritoriji BiH već odavno postoje. Reagovanje hrvatskog državnog vrha vide kao pritisak na pravosuđe BiH.

Milomir Savčić, predsjednik BORS-a, ubijeđen je, kako kaže, da ima dovoljno svjedoka koji će posvjedočuiti da se 1991. i 1992. godine na tom prostoru desio zločin.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina, rekao je da Hrvatska očigledno na ovaj način želi da izvrši pritisak, a i ranije je u svim slučajevima pokazala da ne želi da procesuira svoje državljane za zločine koje su počinili na teritoriji BiH, prije svega, u tom pojasu i dijelu Posavine i zapadno-krajiških opština tokom 1995. godine.

Tužilaštvo BiH je, kažu, postupilo prema izvještaju MUP-a Republike Srpske i utvrđeno je da je riječ o jednom od najtežih krivičnih djela zločina protiv čovječnosti. Hrvatska, zato, zaključuju u Srpskoj, mora da se pomiri sa činjenicom da su činili zločine nad Srbima i da za to moraju odgovarati.

RTRS