Prijedorski ArcelorMittal uvršten je na Listu najvećih donatora na Zapadnom Balkanu. Tim povodom, kompaniji ArcelorMittal Prijedor dodijeljena je oznaka „Kompanija sa suosjećanjem – Company with compassion – 2016“. Ova oznaka, koju dodjeljuje „Muzej najvećih donatora na Zapadnom Balkanu“, dodjeljuje se kompanijama koje su svojim izdašnim donacijama iskazale povezanost sa sredinom u kojoj djeluju te pomagale, na različite načine, aktivnosti i projekte koji su zahtjevali pomoć i podršku.

Kompanija Arcelor Mittal Prijedor posebno se iskazala u podršci lokalnoj zajednici u kojoj djeluje. ArcelorMittal Prijedor je kroz donacije i sponzorstva uložio više od 3,5 miliona KM i više od 9.000 volonterskih sati, kroz 310 projekata iz svih oblasti koji su obuhvatili oko 82.000 korisnika.

U skladu sa strategijom održivog razvoja u okviru društvene odgovornosti, kompanija ArcelorMittal Prijedor je težila ka tome da kreira i promoviše imidž društveno odgovorne kompanije. Po osnivanju Društva 2004. godine, a zatim putem ArcelorMittal Fondacije od 2006. godine i PULZ program od 2015. godine, fokusirali su se na sve sve interesne grupe i njihove potrebe i očekivanja, i u skladu sa tim kreirali adekvatne programe podrške bazirane na 10 ishoda održivog razvoja.

Program ulaganja u lokalnu zajednicu (PULZ) je samo jedan od 10 ishoda održivog razvoja, usmjeren na jačanje resursa u lokalnoj zajednici koji će proces razvoja zajednice učiniti efikasnijim, sadržajnijim i kvalitetnijim za sve građane grada Prijedora. Program je prvenstveno usmjeren na jačanje obrazovanja i razvoj mladih, ali i na jačanje omladinskog djelovanja, razvoja zdravstva, sporta, kulture i umjetnosti, kao značajnih vidova cjeloživotnog učenja i razvoja kako mladih tako i svih koji imaju interes za učešće u ovakvim projektima.

U ovom periodu ArcelorMittal Prijedor ostvario je izuzetnu saradnju i pružio podršku vrtićima kroz opremanje objekata i dvorišta za igranje. Podržali su i sve osnovne škole u Prijedoru kroz pojedinačne i zajedničke projekte, kao što su „Prijedor, moj grad u Srpskoj“; „Plešimo zajedno“ i „Bezbjednost za sve“. U saradnji sa razvojnom agencijom grada „PREDA-PD“, ArcelorMittal Prijedor unapredio je kabinetsko obrazovanje u elektrotehničkoj i poljoprivredno-prehrambenoj školi, a zajedno je opremio kreativni centar za obuku mladih i program cjeloživotnog učenja, te razvio duh robotike u tehničkim školama i organizovali prvo takmičenje u BiH. Sa UG „DON“ dugi niz godina kompanija ArcelorMittal Prijedor organizuje „Kamp dječijih osmijeha“ na Kozari, ali su realizovali i obrazovne projekte za osnovce i srednjoškolce. Svakako ne treba zanemariti ni saradnju sa Rudarskim fakultetom u Prijedoru, koja traje od njegovog osnivanja.

ArcelorMittal Prijedor pruža i podršku sportu, gdje je je podržan veliki broj klubova i sportskih organizacija, kao što su FK „Rudar-Prijedor“; KK „Prijedor“, ŽRK “Mira“ Prijedor, OK „Prijedor“, Kuglaški klub „Rudar“, Teniski klub „Mladen Stojanović“, plninarsko skijaško društvo „Ljubijski rudar“, šahovski klub „Rudar“ i mnogi drugi.

U segmentu kulture i umjetnosti kompanija ArcelorMittal Prijedlor pružila je podršku kulturno umjetničkim društvima, i manifestacijama kao što su „Književni susreti na Kozari“, takmičenje horova „Zlatna Vila“, „Ars Kozara“, ali i gradskoj biblioteci, Muzeju Kozare i pozorištu Prijedor.

Prijedorski ArcelorMittal podržava i brojne nevladine organizacije i udruženja, a najviše one koji se bave mladima, i udruženjima koji se brinu o oboljelima i pružaju edukacije iz određenih oblasti, kao udruženje oboljelih od dijabetesa ili astme. Podržali su i projekte opremanja centra za trudnice, nabavku inhalatore za porodične ambulante i aparata za dječije odjeljenj gradske bolnice.

Kompanija ArcelorMittal Prijedor se posebno istakla svojim aktivnostima pružanja pomoći stanovnicima i naseljima ugroženim katastrofalnim poplavama koje su pogodile Bosnu i Hercegovinu u maju 2014.godine. Poslije pružanja hitne i interventne pomoći u prvim danima poplave u obliku hrane, opreme, goriva i raznog potrebnog materijala, Kompanija je izvršila rekonstrukciju puta u selu Gradina, kao i čišćenje korita rijeke Berek, čija je vrijednost radova iznosila 500.000 KM.

Za svoj rad i doprinos razvoju društvene odgovornosti, Kompanija ArcelorMittal Prijedor je nagrađena posebnim priznanjima od Privredne komore RS, i to 2009. i 2014. godine. U periodu od 2004. godine do danas, ArcelorMittal Prijedor uložio je  više od 3,5 miliona KM i više od 9.000 volonterskih sati, kroz 310 projekata iz svih oblasti koji su obuhvatili oko 82.000 korisnika.

Prijedorski ArcelorMittal  zna svoj put i radiće i dalje na istim temeljima i osnovama, a sve da bi dali svoj doprinos zajednici u kojoj rade, posluju i žive. Trudiće se da i dalje oblikuju budućnost za sve  i generacije koje dolaze.

Novinska agencija Atrakcija/prijedor24h