Zakon o lokalnoj samoupravi sutra zvanično stupa na snagu.

Potpuno novi koncept na regionalnom nivou i osnivanje zajedničkih preduzeća između opština novine su u ovom zakonu. Na ovaj način obezbijediće se smanjenje troškova, ali i poboljšanje kvaliteta života, istakla je ministarka uprave i lokalne samouprave Lejla Rešić.

Ona je objasnila da će opštine i gradovi moći da osnivaju zajednička preduzeća za, na primjer, puteve, komunalnu infrastrukturu i izgradnju vodovodnih mreža, kao i da koriste usluge službi gradova u svojim ekonomskim regijama, što će smanjiti troškove i izdatke nerazvijenih lokalnih zajednica.

“To će biti definisano ugovornim odnosom. Imaćemo efikasniju i jeftiniju lokalnu administraciju, a lokalne zajednice će moći zajedno da apliciraju i za projekte, a sve u pravcu poboljšanja kvaliteta života u nerazvijenim i izrazito nerazvijenim lokalnim zajednicama”, istakla je Rešićeva.

Kada je riječ o broju zaposlenih u lokalnim zajednicama, Rešićeva je navela da ostaju tri zaposlena na 1.000 stanovnika, ne uključujući funkcionere i zaposlene u oblasti zaštite od požara.

Ona je rekla da će opštine i gradovi imati godinu, godinu i po dana da broj radnika dovedu na zakonom propisanu mjeru, ali vodeći računa o svim zaposlenima.

Rešićeva je naglasila da se u Srpskoj bez većih poteškoća poštuje ravnomjerna zastupljenost kod zapošljavanja sva tri konstitutivna naroda i onih iz reda ostalih, zbog čega su ostavljene odredbe iz starog zakona.

Ona je rekla da se, prema novom zakonu, grad može osnovati ako opština ima više od 50.000 stanovnika i izrazito je razvijena u posljednje tri godine, dok je procedura ostala ista kod izbora načelnika odjeljenja koji se biraju javnim konkursom, što moraju potvrditi lokalni parlamenti.

Govoreći o mehanizmima raspuštanja lokalnih skupština, Rešićeva je ponovila da to radi Narodna skupština na inicijativu Vlade. Skupština se može raspustiti ukoliko ne bude konstituisana lokalna vlast nakon lokalnih izbora, ako ne bude usvojen budžet u zakonskom roku, ako iz bilo kog razloga skupština ne funkcioniše duže od tri mjeseca i ako ne uspije opoziv načelnika ili gradonačelnika.

Kada je riječ o Istočnom Sarajevu, Rešićeva je navela da resorno ministarstvo planira da početkom godine započne izradu novog zakona o tom gradu jer se na tome od 1996. godine nije gotovo ništa radilo, iako je potrebno da se odnosi između opština i grada detaljno analiziraju i vjerovatno redefinišu.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je 13. oktobra Zakon o lokalnoj samoupravi.

Rešić: Vučurević nezakonito zapošljavao radnike

Ministar uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić izjavila je da gradonačelnik Trebinja Luka Petrović nije otpuštao radnike, već da su problemi nastali jer je bivši prvi čovjek ovog grada Slavko Vučurević nezakonito zapošljavao radnike u tamošnjoj gradskoj upravi.

Rešićeva je novinarima u Banjaluci rekla da je resorno ministarstvo krajem septembra primilo dojavu građana i zaposlenih da se radnici primaju mimo konkursa, što je provjeravala inspekcija početkom oktobra.

“Utvrđeno je da je najveći broj tih radnika primljen 18. septembra na nezakonit način. Nekolicina je nezakonito primljena 1. septembra, a jedan je primljen 25. avgusta. Inspekcija je na to skrenula pažnju Vučureviću, a on je rekao da je potpuno svjestan činjenice da je prekršio zakon”, navela je Rešićeva.

Ona je rekla da Vučurević nije raspisao javni konkurs, te da su dešavanja u Trebinju posljedica njegovog nepoštivanja zakona, a ne samovolje i ishitrenih odluka novog gradonačelnika.

Rešićeva je dodala da je Petrović rekao da će u narednom periodu raditi na promjenama i sistematizaciji da bi mogao predvidjeti i te nezakonito zaposlene ljude, jer je riječ o djeci poginulih boraca.

“Petrović nema volju da ih ostavlja bez posla, ali se zakon mora poštovati”, naglasila je Rešićeva.

Izvor: RTRS/SRNA