Lider SDA Bakir Izatbegović vrši pritisak na rad Visokog sudskog i tužilačkog savjeta, poručio je predsjednik ove institucije Milan Tegeltija. Smatra da je Izetbegovićeva izjava da predsjednik Suda ponovo mora biti iz reda bošnjačkog naroda miješanje u nezavisnost pravosuđa.

Na poziciju predsjednika Suda BiH mora biti imenovan kandidat iz reda bošnjačkog naroda- izjavio je Bakir Izetbegović.

Predsjednik Suda BiH nikada nije bio Srbin, a ako pitate Bakira Izetbegovića ne može ni sada. Sud BiH ima mandat od šest godina i ogromna ovlašćenja. On postavlja sudije apelacionog odjeljenja, koji odlučuju po žalbama na prvostepene odluke Suda BiH. Zato Srbe i ne čudi ultimativan stav Izetbegovića.

Na konkurs za predsjednika Suda prijavili su se sudije Branko Perić, Izo Tankić, Ranko Debevac, Mira Smajlović i Tihomir Lukes.Tu su i tužilac Tužilaštva BiH Ismet Šuškić i glavna tužiteljka Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić.

Predsjednik Suda BiH ne bira se po nacionalnom ključu. Ipak, iz Visokog sudskog tužilačkog savjeta upozoravaju da Izetbegović ovakvim izjavama vrši pritisak na rad ove institucije. Poručuju da će u skladu sa zakonskom procedurom, od sedam kandidata biti izabran isključivo najbolji.

-Može da bude izabran iz reda bilo kojeg konstitutivnod naroda i iz reda ostalih. Prema tome, zakon je tu potpuno jasan s tim da ne daje nikakva ograničenja- rekao je Milan Tegeltija, predsjednik Visog sudskog tužilačkog savjeta.

Ko bi trebalo da bude novi predsjednik Suda BiH odlučivaće se, po svemu sudeći, u nepotpunom sastavu Visokog sudskog tužilačkog savjeta i to zbog presjedavajućeg Denisa Zvizdića, koji je odbio da na dnevni red Savjeta ministara uvrsti tačku imenovanja novog člana VSTS. Trenutno je 14 imenovanih članova, a za kvorum je potrebno 11. Dovoljno je da četiri člana ne dođu, pa da nema kvoruma.

Spekuliše se da već tri mjeseca Zvizdić koči imenovanje člana iz reda hrvatskog naroda, kako bi na poziciji v.d. predsjednika Suda sačuvao Meddžidu Kreso i omogućio svojim rođacima Dubravku i Aljoši Čampari da izlobiraji novog predsjednika koji je po volji SDA.

Konkretno, otvoreno se lobira za dva kandidata – Miru Smajlović, akutelnu zamjenicu Meddžide Kreso i Dalidu Burzić glavnu tužiteljku sarajevskog kantona. Nezvanično saznajemo da je i OBA dobila nalog za diskreditovanje svih kandidata za predsjednika Suda koji nisu bliski SDA.

Za predsjednika Srpske Milorada Dodika i bezbjednosne stučnjake, ovo nije nova informacija. Poručuju – bh. obavještajna služba po nalogu Izatbegovića odavno pokušava da kreira politički sistem u cjelini.

– OBA, posredstvom svog čelnog čovjeka koji direktno odgovara lideru SDA Bakiru Izetbegoviću, želi da sprovede i modelira politički sistem u cjelini. Ova agencija želi da delegitimiše Republiku Srpsku, koja jeste protiv Suda i Tužilaštva BiH, koje bi trebalo ukinuti i onda se dogovoriti kako bi trebalo da izgledaju”, istakao je Dodik.

Za Predraga Ćeranića, stručnjaka za bezbjednost, Izetbegović i jeste filter svih informacija koje idu prema zvaničnim organima i tu se, kako kaže, odmah stvara mogućnost za zloupotrebu tih službi.

A zloupotreba i pokušaja diskreditacije političkih neistomišnjenika od strane OBA je bilo – ali niko, nikada nije odgovarao. Da podsjetimo na aferu u kojoj je i glavni bh. tužilac Milorad Barašin, bio tajno sniman, praćen a ti snimci javno objavljeni s ciljem njegove diskreditacije, što je i potvrdio visoki funkcioner OBA Muhidin Bašić.

Niko nije odgovarao ni za nelegalno prisluškivanje 5.000 građana, a odgovore nikada niko nije dobio od direktora ove agencije.

Naredne sedmice očekuje se imenovanje novog predsjednika Suda BiH, a ko će naslijediti Meddžidu Kreso koja je ovom institucijom šefovala 12 godina još je neizvjesno.

RTRS