Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Savez za promjene nema nikakvu snagu u institucijama BiH i istakao da lider SDA Bakir Izetbegović ne želi da u tim institucijama sjede relevantni predstavnici Srpske, već njegovi podanici iz tog saveza.
“Republika Srpska ne pristaje na predstavljanje svojih interesa na način kako to sada radi Savez za promjene i mi to smatramo debelom izdajom naših državnih i nacionalnih interesa, jer mi smatramo da je Republika Srpska država, za razliku od BiH koja je državna zajednica”, rekao je Dodik za televiziju N1.

On je istakao da se interesi Republike Srpske definišu tamo gdje to u Ustavu Srpske piše, a to su institucije Republike Srpske.

Dodik je rekao da je Izetbegović napravio lošu kalkulaciju kad je Savez za promjene uzeo za koalicione partnere u vrijeme kada su bili manjinski u Republici Srpskoj, a nakon lokalnih izbora i skroz potučeni.

Prema Dodikovim riječima, Savez za promjene bez realne je snage, “sa ofucanim političkim predstavnicima na nivou zajedničkih institucija, dovoljno korumpiranim i potkupljenim od bošnjačke političke elite da rade protiv Republike Srpske”.

“Savez za promjene najviše će se o glavu omlatiti Bakiru Izetbegoviću. On je gubitnik lokalnih izbora u Federaciji i teško može da podnese činjenicu da je izgubio i Srebrenicu, a izgubio je zato što je kalkulisao i vjerovao u taj neki Savez za promjene”, istakao je Dodik.

Navodeći da je sva aktivnost predstavnika Saveza za promjene u posljednje dvije godine usmjerena protiv Republike Srpske, Dodik je rekao da je to dugoročno neodrživo, jer to samo jača Srpsku.

“Mi čekamo priliku da Republika Srpska, odnosno samo njene institucije tamo budu predstavljene”, rekao je Dodik i kao jedan od primjera naveo mehanizam koordinacije u kojem je definisano da samo ovlašteni predstavnici Srpske mogu da učestvuju u odlučivanju o pitanjima u vezi sa EU.

To bi trebalo da bude model za buduće vrijeme, ocijenio je Dodik i konstatovao da je na to pristao i Izetbegović.

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ponovio je da u Republici Srpskoj ne postoje nikakve “crne liste”.

“Postoje oni koji su uzeli mandate na listama SNSD-a i prešli u neke druge političke partije. U ovom trenutku to je neki mali broj i nemam nikakav pozitivno mišljenje o njima”, zaključio je Dodik.

SRNA