Elementarno neznanje ili licemjerno obmanjivanje javnosti – pitanje je koje postavljaju poslanici SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, nakon što ih je poslanica SDS-a, Aleksandra Pandurević, optužila da ne dozvoljavaju “vraćanje nadležnosti” Republike Srpske sa nivoa BiH.

Novi verbalni duel dva poslanička kluba uslijedio je nakon što je na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma, glasovima SNSD-a, propala inicijativa Demokratske fronte da se ukinu Nezavisni odbor PS BiH i Odbor za žalbe građana na rad policijskih službenika u bh. agencijama.

“Veleizdajnici”, epitet je kojim je Aleksandra Pandurević “počastila” svoje kolege iz SNSD-a, nakon što su glasali protiv DF-ovog prijedloga za ukidanje dva parlamentarna odbora.

– Da je SNSD ovo podržao danas bi imali dvije, kako Dodik kaže, prenijete nadležnosti manje – rekla je Pandurevićeva.

Da Pandurevićeva zna ili da se bar posavjetovala, shvatila bi da Nezavisni odbor o kojem govori, nema niti može imati bilo kakve ingerencije nad policijom Republike Srpske, jasna je Dušanka Majkić (SNSD). Srpska, baš kao i FBiH i svi kantoni, imaju svoje odbore kao nezavisna tijela sastavljena od stručnih lica, čiji je zadatak imenovanje i opoziv direktora i zamjenika direktora policija ili agencija za pripadajući nivo vlasti, podsjeća Majkićeva.

– Republika Srpska bira direktora i zamjenika direktora Policije od strane Nezavisnog odbora pri Narodnoj skupštini. Bh. tri policijske agencije bira Nezavisnoi odbor pri Parlamentarnoj skupštini koji njoj podnosi izvještaj. Gdje je tu prenos nadležnosti – pita Dušanka Majkić.

Da je SNSD podržao DF-ovu inicijativu, iza koje, sumnja Majkićeva, možda stoji i SDS, otvorilo bi to direktno vrata političarima, prije svega, izvršnoj vlasti, da biraju upravljačku strukturu bh. policijskih agencija, kaže Majkićeva. Značilo bi, pojašnjava, da ministar bezbjednosti direktno Savjetu ministara predlaže kandidate za direktore policijskih agencija. I iste opoziva.

– Da je njihov zahtjev bio da vidimo trebaju li Granična policija, SIPA, Direkcija za koordinaciju policijskih tijela… Spremni smo na tu temu da razgovaramo – kaže Dušanka Majkić.

Aktuelni Nezavisni odbor koji je zasmetao DF-u i SDS-u, izabran je na mandat od četiri godine i to uoči posljednjih opštih izbora, kada je bh. parlamentarna većina bila drugačije posložena. Pri izboru rukovodstva policijskih agencija – prvi je i najvažniji filter za kandidate.

RTRS