U organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Višegradu, dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči, Darko Đogo, održao je predavanje o temi “Krsna slava i vjerski običaj kod Srba”.

Kako slavimo, gdje griješimo, šta je prijeko potrebno, šta je suvišno i šta nam je činiti za slavu, pitanja su na koja je odgovarao profesor Đogo.

Za proslavu krsne slavu najvažnije je imati krsni kolač, žito i svijeću. Slava se slavi sa uzvišenim ciljem, a ne radi gošćenja, odnosno jela i pića.

– Bitno je da tog dana zaboravimo na sve što nas dijeli, zaboravimo na sitne aspekte života koji su nebitni, i da zapravo shvatimo da smo bića upućena prema vječnosti, prema Bogu. Slavljenje slave jeste podsjećanje na našu duhovnu vertikalu, istorijsku dubinu, na pretke, ali i na potomke – rekao je dekan Bogoslovskog fakulteta u Foči.

Više nego ikada potrebno je vratiti se iskonskim hrišćanskim i pravoslavnim vrijednostima, a ne robovati materijalizmu, poručeno je sa predavanja.

– Gledam na poklone koje ćemo jedni drugima da donesemo, a to je nešto što je sporedno. Mnogo je bitnije da iskažemo jedni prema drugima ljubav, a na to smo i pozvani kroz jevanđelje – podsjetio je sveštenik Sredoje Andrić.

Slava nije samo običaj, već bogosluženje porodice koja svojim životom svjedoči istinu vjere. Njena suština nije u jelu i piću, već u okupljanju i opraštanju.

RTRS