Direktor agencije “Nova Evropa” iz Kembridža, Timoti Les, koji smatra da su potrebne nove podjele na Balkanu, rekao je da bi u tom procesu BiH ostala kao nezavisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove.

Les je ostao pri svom stavu o neophodnosti podjela zarad očuvanja mira na Balkanu. Prema njegovoj analizi objavljenoj u američkom časopisu Forin afers, BiH bi bila podijeljena između “velike Srbije” i “velike Hrvatske”.

– Nakon tog procesa, ostala bi Bosna kao nezavisna država koja bi bila bazirana na prostor Sarajeva i ostale dijelove, minus Republika Srpska i hrvatski dijelovi, odnosno trećeg entiteta. Moguće je i da bi se Srebrenica i dijelovi Republike Srpske sa bošnjačkom većinom mogli pridružiti bosanskoj državi. Srbi i Bošnjaci bi trebalo da o tome raspravljaju – rekao je Les za N1.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, Les više vjeruje u stvaranje svojevrsne unije sa Srbijom gdje bi Republika Srpska bila pokrajina, nego u njenu nezavisnost.

– Ne vjerujem da je Republika Srpska u stanju da bude nazavisna država. Niti mislim da većina Srba žudi za nezavisnom državom, kao krajnjem političkom cilju. Ono što oni žele jeste veća autonomija od ostatka BiH, te samoopredjeljenje kada je riječ o njihovim unutrašnjim stvarima, to je politička realnost i znači svojevrsno razbijanje BiH – rekao je Les.

U praksi, smatra on, Republika Srpska nije u stanju da opstane kao entitet, već bi trebalo da postane autonomna u okviru svojevrsne unije sa Srbijom.

– Pretpostavljam da bi srednjoročni cilj Republike Srpske mogao da bude da postane autonomna pokrajina u okviru proširene Srbije. Ali, o tome treba da odluče ljudi na terenu, a ne ja – naglasio je Les.

On je, ipak, izrazio bojazan da bi nova podjela mogla izazvati nove ratove. Les kaže da će se vidjeti da li će Vašington podržati podjelu BiH, jer se još ne zna koja će biti inostrana politika nove administracije i kakav će biti položaj prema Balkanu. Smatra da se Evropska unija ne bi složila sa novima podjelama, ali da podjele niko neće nametati.

Na pitanje da li će predsjednik Srpske Milorad Dodik nastaviti sa referendumom za nezavisnost, Les je rekao da postoji stvarni rizik, ali da ne zna da li će Dodik ići na referendum za nezavisnost.

– Mislim da i pored njegove oštre retorike, ipak, ostaje pažljiv u odabiru politike za Republiku Srpsku. Moja pretpostavka je da će “gurati” do krajnjih granica sve ono što je moguće, a referendum je možda “proguran” kroz pitanje Dana Republike Srpske – ocijenio je Les.

Hrvatsko pitanje Les bi riješio uspostavljem trećeg entiteta, koji bi imao pretenziju da se pripoji Hrvatskoj.

– U ovom trenutku to nije veliko političko pitanje, ali je moguće. Neke će se stvari morati dogoditi. Vidim da se javljaju tvrdi nacionalistički sentimenti, sa idejom apsorpcije hrvatske manjine time što će se proširiti hrvatska država – rekao je Les.

Izvor: SRNA