Odbornici Skupštine grada Prijedora usvojili su budžet za 2017. godinu u iznosu od 36. 552.712 maraka.

Usvojenim prijedlogom budžetski okvir uvećen je za 242.000 maraka u odnosu na nacrt budžeta.

Uvažavanjem amandmana odbornika na Nacrt budžeta za narednu godinu izvršena je i izmjena i dopuna budžetskih stavki u ukupnom iznosu od 169.000 maraka.

Dokument je nakon dužeg vremena dobio podršku svih bošnjačkih stranaka, a protiv su glasali odbornici SDS-a o PDP-a.

Iz prijedorske gradske uprave istakli su da je budžet za narednu godinu planiran veoma oprezno i studiozno, uz visok stepen razumijevanja svih subjekata u raspravi, što je dovelo do njegovog usvajanja velikom većinom glasova.

– Smatram da smo postigli visok stepen usaglašavanja i da ćemo ovaj budžet moći nesmetano realizovati u narednoj godini, kaže Biljana Malbašić, v.d. načelnice Odjeljenja za finansije.

Protiv budžeta za narednu godinu glasali su odbornici SDS-a i PDP-a, koji su nezadovoljni načinom raspodjele budžetskih sredstava i neusvajanjem amandmana za veća ulaganja u sport i pomoć studentima.

– U budžetu nisu dovoljno podržane profitabilne investicije. Sve su više – manje infrastrukturni projekti, ali profitabilne investicije su te koje će donijeti novostvorenu vrijednost, da može stanvoništvo da dođe do nekog prihoda, a zatim da slijede infrastrukturni projekti, navodi Dijana Grahovac, odbornik SDS-a.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković ocijenio je da je budžet za narednu godinu stabilan, te da je socijalnog tipa uz određen nivo razvojne komponente: “Obezbijeđeno će biti funkcionisanje svih sistema, prije svega socijalne kategorije će funkcionisati na normalan način, obezbijeđena će biti sdredstva koja će biti korištena za društvene djelatnosti, sport, školstvo.”

Đaković je dodao da će se za amandmane koji nisu direktno uvršteni u budžet otvoriti prostor prilikom utvrđivanja suficita u ovogodišnjem budžetu i prilikom rebalansa budžeta za narednu godinu.

RTRS