U Prijedoru je danas, u organizaciji Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, održana radionica “Program za rani rast i razvoj djece u Republici Srpskoj”.
Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević istakla je da je riječ o dokumentu koji je donesen na period od četiri godine, a koji predviđa da zdravstveni, obrazovni i socijalni sektor zajedno rade na otkrivanju razvojnih poteškoća, prenosi Srna

“Cilj ovog programa jeste rana detekcija psihofizičkih smetnji kod djece i rana intervencija, uz poseban akcenat na djecu i porodice koje su korisnici socijalnih usluga. Ono što je zanimljivo jeste da se u praksi dobro pokazao jedan multisektoralan pristup, odnosno povezivanje zdravstvenog, obrazovnog i socijalnog sistema”, navela je Sladojevićeva.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Milan Latinović istakao je da je skretanje pažnje profesionalaca, roditelja, ali i društva u cjelini, takođe, jedan od ciljeva ovih radionica.

“Važno je djecu pratiti u vrlo ranom uzrastu, i prije samog porođaja, pa sve do šeste godine kako bismo otkrili određene promjene i poremećaje i kako bismo ranije intervenisali. Tako povećavamo šanse da djeca imaju dobar psihomotorni razvoj”, dodao je Latinović.

Radionica je okupila socijalne radnike, ljekare i obrazovne radnike sa područje Prijedora, Novog Grada, Kozarske Dubice, i Oštre Luke. Radionice na ovu temu održane su u Bijeljini i Trebinju, a izradu program za rani rast i razvoj djece podržao je Unicef.