U Domu mladih u Sarajevu više ne nastupaju rok bendovi, već selefije. Tu se više ne uči o ravnopravnosti građana i polova – muškarci i žene ovde sada striktno moraju da sede odvojeno, piše austrijski list “Der Standard”, a prenosi “Dojče vele”.

Selefije u Bosni i Hercegovini i borba Islamske zajednice u BiH protiv paradžemata su teme kojima pozornost posvećuje mediji i na nemačkom jeziku, piše “Dojče vele”.

Austrijski list “Der Standard” svoj članak o selefijama i islamizmu u Bosni i Hercegovini počinje pričom o Domu mladih u Sarajevu. Pojašnjavajući da je Dom mladih, “izgrađen 1969. u funkcionalnom betonu i staklu, nekada je bio institucija koja je trebalo da oslika zalaganje za mlade u bivšoj Jugoslaviji, ali pola veka posle toga tamo ne nastupaju rok bendovi, već selefije”.

– Muškarac s kudravom bradom je ispunio dvoranu. Tu se više ne uči o ravnopravnosti građana i polova – muškarci i žene ovde sada striktno moraju da sede odvojeno. Slušaju pobožno govor propovednika, bez postavljanja ijednog pitanja” –  piše “Der Standard”, prenosi “Dojče vele”.

selefija

Almir Kapić govori o ‘lepoj tradiciji Islama’ koja je sasvim drugačija nego život u Francuskoj. Njegove namere nisu duhovnog, već političko-društvenog karaktera.

– Zapad ‘nas’ želi prisiliti na to da brak istopolnih ljudi bude dozvoljen Zapad je protiv Islama, zato što je Islam izašao van – iz džamija, kaže Kapić i upućuje na preteću ‘kaznu’ ukoliko se narod udalji od vere – navodi Kapić u svom govoru.

selefija-2

“Der Standard” dalje piše da je Kapićeva publika uglavnom srednji sloj, mlada i konzervativna, podsećajući da su u BiH nacionalističke i religijsko-političke ideologije lako pronašle svoj put do društva u ideološkom vakuumu, koji je nastao raspadom Jugoslavije.

– U jednoj državi koja svojim građanima nudi tako malo zajedničkih mogućnosti pronalaženja identiteta, religijsko-politički pokreti mogu dodatno doprineti daljnjem raskolu društva. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini (IZ BiH) se distancira od propovednika poput Kapića i selefija. Ona je u proteklih meseci nastojala da integriše 64 zajednice, koje se nalaze izvan njezinih struktura. A reisu-l-ulema Husein Kavazović je čak od države zatražio da zatvori sve zajednice izvan Islamske zajednice BiH –  piše “Standard”.

selefije-molitva

List prenosi i procenu politologa Vlade Azinovića, koji navodi da mnogi propovednici prolaze obuku u zemljama Perzijskog zaliva. ‘

– Zatim ih se šalje nazad u Bosnu i Hercegovinu kako bi misionirali, često bez priznavanja posebnih kulturoloških karakteristika Islama u BiH – pojašnjava Azinović.

Borba protiv “internet muftija”

On ističe da nisu sve selefije spremne na nasilje.

– Oni koji su najviše spremni na nasilje se uopšte ne nalaze u BiH, već uglavnom deluju iz Evropske unije. IZ BiH praktično nema uticaja na njih – kaže Azinović.

– Islamska zajednica u BiH pokrenula je inicijativu protiv ekstremizma” – piše “Standard”, pojašnjavajući, da se pritom radi o kampovima za mlade koji su organizovani uz pomoć Norveške, a u okviru kojih je 30 imama prošlo kroz “preventivne treninge”, kojima se želi delovati protiv “Internet-muftija” i njihovih poruka.

“Der Standard” se u svom članku, takođe, osvrće na sve veću prisutnost Arapa u BiH, napominjući rastući uticaj zemalja Perzijskog zaliva u BiH, koji mnogim državljanima BiH zadaje brige.

selefije-molitva

– Austrija je, doduše, po pitanju stranih investicija još uvek broj jedan u BiH, ali investicije iz zemalja Perzijskog zaliva i Turske su zajedno 2015. godine činile 30,2 miliona evra – ili 26 posto – kaže Vlado Azinović, upućujući istovremeno na to da taj novac prolazi pored regularnog bankovnog sistema jer se tu ‘ne ubiru porezi’.

DW/EuroBlic