Izložba “Istina o Јasenovcu – pravo na nezaborav”, povodom 75 godina od formiranja ovog ustaškog zloglasnog logora, biće otvorena danas u Njujorku na Dan Holokausta i pravoslavni praznik Sveti Sava, prenosi Srna

Izložba, koja je najavljena kao najveća postavka o Јasenovcu priređena ikada u inostranstvu obuhvata 180 panoa sa tekstovima Međunarodne ekspertske grupe istoričara, 25 skulptura vajara Ljubiše Mančića i Katarine Tripković, 21 crtež Dragana Јelovca i autentične predmete iz Memorijalnog centra Donja Gradina.

Postavka, koja će biti izložena do 30. januara, obuhvata građu iz arhiva Izraela, Njemačke, SAD, Italije, Norveške, Hrvatske, Republike Srpske i Srbije.

Organizatori izložbe su Institut za Holokaust iz Izraela i Institut za Јasenovac iz Njujorka, uz podršku Ministarstva spoljnih poslova Srbije i Izraela.

Najavljeno je da će se prisutnima, na otvaranju, obratiti svjetski poznati srpski režiser, Emir Kusturica.

Sutra će biti otvorena Naučna konferencija “Istorijska radionica – Јasenovački magnum krimen” na kojoj će kao predsjedavajući govoriti profesor Gideon Grajf.

Kopredsjedavajući su i profesor istorije na “Medger Evers” koledžu u Njujorku Beri Lituči, istraživač Centra “Simon Vizental” Knut Fluvik Toresen i direktor Etnografskog instituta SANU Dragan Radojičić.

O namjeri da bude održana komemorativna manifestacija u Njujorku, javnost je upoznata u julu prošle godine tokom predvanja profesora Grajfa u Andrićevom institutu u Višegradu, kao i na Filološkom fakultetu u Beogradu, kojim su prisustvovali predstavnici Narodne skupštine Srbije i Јasenovačkog odbora Svetog arhijerejskog Sinoda Srpske pravoslavne crkve.

Uslijedilo je potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između Andrićevog instituta, Instituta za Holokaust iz Tel Aviva, Instituta za Јasenovac iz Njujorka, Instituta za uporedno pravo i Etnografskog instituta SANU u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije, uz prisustvo srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića i ambasadora Izraela u Srbiji Alone Fišer Kam.

Јedan od sljedećih zajedničkih koraka biće Konferencija o Holokaustu i genocidu u NDH, koja će biti održana u aprilu u Andrićgradu.

U zloglasnom logoru Јasenovac tokom Drugog svjetskog rata ustaše su ubile 700.000 ljudi, među kojim 500.000 Srba, 40.000 Roma, 33.000 Јevreja, te 127.000 antifašista. U Јasenovcu je ubijeno 20.000 djece.