Učesnici Četvrtog međunarodnog “Šantićevog festivala djece pjesnika” u Mostaru i članovi Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” posjetili su danas u mostarskom naselju Bjelušine grob Alekse Šantića, povodom 93 godine od njegove smrti, i položili cvijeće i svoje pjesme na mjesto njegovog vječnog počinka, piše Srna

Učesnici su položili cvijeće i na spomeniku pjesniku u Šantićevom parku.

Savjetnik za kulturu u Gradskoj upravi Mostara Alma Fazil Obad naglasila je da je Mostar imao značajnu plejadu ličnosti iz različitih oblasti života, ali ono što je postalo sinonim za Mostar je ime Alekse Šantića.

“Kada je djelovao, živio i radio on je bio sveobuhvatni talenat. Ne samo da je pisao poeziju, već je i svojim kompletnim angažmanom dao veliki pečat u vremenu u kojem je živio. Imao je poseban smisao za spajanje ljudi. Uvijek je slao poruke da nas sve spaja, a razdvaja malo toga, gotovo ništa”, rekla je Obad.

Generalni sekretar SPKD “Prosvjeta” Goran Kosanić rekao je da se povodom godišnjice Šantićeve smrti održava i festival djece pjesnika koji je zauzeo značajno mjesto u regiji.

“Krenuli smo sa nekih 200 prijava, a sada ih ima više od 1.000 i već razmišljamo da trajanje festivala proširimo na sedam dana”, rekao je Kosanić, te naglasio da ime Alekse Šantića okuplja i spaja mlade ljude iz čitave regije.

Aleksa Šantić je rođen 27. maja 1868. u Mostaru, gdje je proveo veći dio svog života. Školovao se u Trstu i Ljubljani, a nakon završene trgovačke škole vraća se u rodni grad. Najveća djela stvarao je krajem 19. i početkom 20. vijeka.

Šantić je umro na današnji dan 1924. godine u Mostaru.