Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić upozorio je da “oni koji nemaju miran san” nakon pobjede Donalda Trampa na predsjedničkim izborima u SAD kuju tihe planove da “zapale” BiH, a alat su im mreža paradžemata i povratnici sa sirijskog ratišta kao prvi ešalon.

Ćeranić ističe da je vidljivo da se nakon sankcija odlazeće američke administracije protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika oštrica sarajevske obavještajne kuhinje usmjerila prema ministru unutrašnjih poslova Draganu Lukaču i, uopšte, policiji Srpske.

“Počele su da pljušte optužbe da se MUP Srpske pretvara u vojsku koja treba da razgradi Dejton, odnosno da bude u funkciji secesije Srpske od BiH. Učestali su napisi da u MUP-u postoji paraobavještajna služba, Dodikova udba koja ga, eto, održava na vlasti i zbog koje vehabije i opozicija nemaju miran san”, naveo je Ćeranić u tekstu za “Fond strateške kulture”, ocijenivši da medijski udari na MUP Republike Srpske treba da ohrabre infrastrukturu “Islamske države” u BiH.

Paralelno, kaže on, isti proces se odvija na Kosovu. “Upozorenja da bi vojne snage Albanaca mogle izvršiti upad na sjever Kosova i isprovocirati sukobe na jugu Srbije nisu bez osnova. I Prištini je Tramp noćna mora. Snage koje se osjećaju poraženima nakon njegove pobjede ne žele da američki predsjednik razvije politiku koju je najavio već da trči za njihovom”, smatra Ćeranić.

Stoga, kaže on, treba jačati bezbjednosne kapacitete Srpske, intenzivirati preventivni rad policije i insistirati na kontroli sektora bezbjednosti u BiH, posebno kad je riječ o radu OBA i Sipe.

Prema njegovom mišljenju, u američkim medijima treba objavljivati tekstove u kojima će biti predočena realna slika o BiH, te ostvariti kontakte sa ljudima iz Trampovog okruženja.

Izvor: SRNA/RTRS