Stručnjak za bezbjednost Predrag Ćeranić rekao je Srni da se iza pokušaja kriminalizacije institucija Republike Srpske nalazi namjera Sarajeva i političkih mentora Bakira Izetbegovića da kod građana Srpske stvori ravnodušnost i nazainteresovanost za pitanje da li će Srpska ostati u postojećem kapacitetu ili će se utopiti u zajedničku državu.

On je naglasio da je politika koju sprovodi predsjednik Srpske Milorad Dodik i ostale institucije Srpske trn u oku Sarajeva i da “agenti haosa” gotovo svake sedmice plasiraju neku novu aferu kako bi kod građana stvorili apatiju i defetizam za dešavanja i situaciju, te dalju sudbinu Srpske.

Ćeranić ističe da se isti recept primjenjuje i kada je riječ o Rusiji i njenom predsjedniku Vladimiru Putinu.

“Neprekidno se proizvode afere koje idu ka diskreditaciji Vladimira Putina na međunarodnom polju. Na unutrašnjoj sceni Dodik je meta agenata haosa koji žele destabilizaciju”, smatra Ćeranić.

On je naglasio da se, kada se analiziraju hapšenje i određivanje pritvora lideru Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudinu Radončiću i naredba Tužilaštva BiH da se pretresu objekti predsjednika Srpske, dolazi do zaključka da oni koji produkuju afere žele da sa vlasti uklone legitimno izabrane predstavnike.

Prema njegovim riječima, njima smeta svako ko je dovoljno važan faktor i ko može da kreira vlastitu politiku.

“Strani faktor je snažno involviran u destabilizaciju BiH i cijelog Zapadnog Balkana”, rekao je Ćeranić, dodavši da strancima nisu potrebne jake vlade i rukovodstva nad kojima nemaju uticaj.

SRNA