Predomišlja li se ponovo lider SDS-a? Nakon što je prije dva dana iznenadio izjavom da povlačenje srpskih predstavnika iz institucija BiH, zbog revizije tužbe protiv Srbije, ne bi bilo od koristi za srpski narod, jer bi njihove uloge preuzeli zamjenici iz druga dva naroda, Vukota Govedarica danas kaže da će se SDS o tome izjasniti ako dođe do revizije tužbe.

U ponedjeljak će SDS zataražiti od članova Predsjedništva BiH da se izjasne o kredibilitetu bivšeg agenta BiH Sakiba Softića. Bude li pokrenuta revizija, potpredsjednik NDP-a Momčilo Novaković će, u ime stranke podnijeti krivičnu prijavu protiv Softića,i to zbog neovlašćenog predstavljanja. A da je Softić ovlaćeni predstavnik BiH i danas je ponovio Šefik Džaferović.

U samo nekoliko dana dva stava. Povlačenje Srba iz institucija u Sarajevu, za lidera SDS-a, u četvrtak nije bilo opcija. Tada je rekao da bi njihove pozicije u Savjetu ministara branili zamjenici, Bošnjaci i Hrvati. Nakon današnje sjednice Predsjedništva stranke tvrdi da je njegova izjava pogrešno protumačena.

“Јa sam govorio da će SDS donijeti odluku kako će se politički pozicionirati ako dođe do neustavne odluke. To će biti poglavlje novih odnosa”, rekao je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

SNSD-ov Staša Košarac upozorava da je SDS u ovom trenutku jedina politička stranka iz Srpske koja svojim neodređenim stavovima o najavi revizije tužbe ohrabruje Izetbegovića da, kako kaže, suludim političkim potezima zapali situaciju u BiH i regionu. Poziva Govedaricu da prestane da vjeruje neistinitim informacijama koje mu iz Sarajeva šalju SDS-ovi funkcioneri.

“Kada je riječ o blokadi institucija, konkretno Savjeta ministara, trebalo bi da pročita da se ne može donijeti ni jedna odluka bez predstavnika Srba”, naveo je Staša Košarac, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Govedaričina izjava, za potpredsjednika skupštine Nenada Stevandića, poruka je Izetbegoviću i Softiću da slobodno pokrenu reviziju, jer kako kaže, SDS, za svoje funkcije u Sarajevu nije spreman ništa da žrtvuje.

“Kolega Govedarica iznio je brojne neistine i pokazao neznanje kada je rekao da će ostati zamjenici, pa će glasati i institucije će funkcionisati i bez nas ako izađemo. To je netačno” naveo je  Nenad Stevandić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Šta će biti konačan stav SDS-a možda će biti jasnije, nakon što se na njihovo obraćanje, o reviziji tužbe izjasni Predsjedništvo BiH.

“Mi ćemo se obratiti svim članovima. Očekujemo da će predsjedavajući Predsjedništva BiH sazvati sjednicu i da će se oni izjasniti da li Sakib Softić ima kredibilitet da zastupa BiH”, naveo je Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a.

A NDP Sakibu Softiću, samozvanom agentu kako ga potpredsjednik stranke Momčilo Novaković naziva, prijeti krivičnom prijavom. Ključno, u toj prijavi, je njegovo lažno predstavljanje kao agenta BiH, kaže Novaković. Obuhvatiće i one koji ga kao takvog promovišu, pa bi na spisku mogla da se nađu Bakir Izetbegović i Šefik Džaferović.

“Proces, ako do njega dođe, potpuno je nov proces. Za taj proces potrebna je, prvo, odluka Predsjedništva, ne samo za pokretanje procesa, nego i za izbor agenta. A u posljednje vrijeme, tačnije u zadnjih mjesec, u javnosti se ostavlja utisak da je Softić agent, a on to nije”, naveo je Momčilo Novaković, poslanik NDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Novaković smatra da srpski predstavnici treba da ostanu u zajedničkim institucijama i brane interese Srpske, sve dok postoje mehanizmi koji im to omogućavaju.

RTRS