Od 2014. godine nikako da prestane bespoštedna bitka oko rudnika železne rude u Prijedoru. Lider DNS: Pritisci me ne plaše, samo štitim Prijedorčane

Predsjednik DNS Marko Pavić potvrdio je za “Novosti” da je u poslednje vreme izložen strašnim pritiscima i pretnjama, čiji je osnovni cilj njegova diskreditacija. A razlog za to je, kaže on, što ne podržava da se direktor kompanije “Izraeli investment grup” Evgenij Zotov i njemu slični dočepaju imovine Rudnika železne rude “Ljubija”.

On dodaje da je, iako nije član nijednog organa koji donosi odluke o ovom predmetu, prisiljen da trpi napade na svom ognjištu i u svojoj zemlji i da se pazi “nekog Zotova”, samo zato što ima svoj stav i svoje mišljenje.

– Ako je firma koju on predstavlja, a kaže da je to “Izraeli investment grup”, ista kao on, onda je sve jasno – dodao je Pavić.

On kaže da je njegovo mišljenje samo mišljenje jednog od desetina hiljada Prijedorčana, zbog čega traži od nadležnih da preduzmu potrebne radnje kako bi prestalo dalje uznemiravanje.

– DNS i mene lično nikakve pretnje i pritisci neće naterati da odustanemo od svojih načela i zaštite građana Prijedora i cele Republike Srpske – poručio je Pavić.

On je zbog svega napisao i otvoreno pismo javnosti, kako bi jasno rekao da neće podleći pritiscima i pretnjama.

– Ne želim da kažem o kakvim pritiscima i pretnjama je reč. O njima ću se ja pozabaviti, ali neka znaju svi da me neće pokolebati u odluci da štitim “Ljubiju” i ono što je najbolje za radnike – poručio je Pavić.

Inače, još od 2014. godine traje borba oko prodaje državnog kapitala u akcionarskom društvu Rudnici železne rude “Ljubija” Prijedor, gde je Republika Srpska vlasnik 49 odsto rudnika. Prema odluci iz februara 2014. godine, Vlada RS je bila spremna da proda deo državnog udela u Rudniku “Ljubija”. Od tada traje bitka aktuelnih većinskih vlasnika “Ljubije” “Arselor Mitala” i potencijalnog kupca paketa akcija “Izraeli investment grup”.

Kako za “Novosti” kaže Siniša Vukelić, ekonomski analitičar i urednik portala kapital. ba, na sceni je borba SNSD koji podržava Izraelce i DNS koji stoje iza aktuelnih vlasnika Indijaca, odnosno “Arselor Mitala”.

– Od početka čitavog postupka oko Rudnika “Ljubije” i prodaje prirodnog bogatstva Republike Srpske, nemamo transparentnost. Trebalo je raspisati međunarodni tender na engleskom i nemačkom i učiniti transparentnim tender za sve potencijalne kupce. Umesto toga, Vlada RS je odlučila da dve grupacije koje zastupaju stranke vladajuće koalicije u Srpskoj dobiju samoinicijativne ponude, jednu od Izraelaca i drugu od Indijaca, i da se čitav posao završi daleko od očiju javnosti. Nikada nismo saznali ni kako je odjednom nestalo utajenih 50 miliona maraka od transfernih cena, ili zašto nemamo dokumentaciju o poslovanju RŽR “Ljubije”. Sav proces je samo borba dve interesne grupacije koje čine vladajuću koaliciju u Srpskoj – kaže Vukelić.

On dodaje da se predstavnici vlasti u Srpskoj na primeru “Ljubije” ponašaju kao da prodaju svoje privatno vlasništvo, a ne državno.

Vlada Republike Srpske je na sednici održanoj početkom februara donela zaključak kojim se obustavlja postupak privatizacije državnog kapitala u Rudnicima železne rude “Ljubija”, neposrednim odabirom kupca, po osnovu zaprimljenih ponuda ponuđača “Izraeli investment grup” i “Arselor Mital”.

TUŽBA

PREMA navodima pojedinih medija zbog odluke Vlade da još jednom obustavi prodaju rudnika, “Izraeli investment grupa” odlučila je da tuži Republiku Srpsku i lidera DNS Marka Pavića. Traže poništenje odluke o prekidu privatizacije i tvrde da je politički motivisana pod uticajem, kako navode, koruptivnih delovanja DNS.

DNS PROTIV

“ARSELOR Mital” preuzeo je Rudnik “Ljubiju” još 2004. godine. U februaru 2014. Vlada RS je odlučila da proda državni kapital Rudnika metodom neposrednog odabira firmi “Izraeli investment grup” za 36,5 miliona maraka. Nakon što su se na ovu odluku pobunili u DNS, čitav posao je stopiran u Vladi RS, jer nisu za realizaciju istog imali podršku koalicionog partnera. Inače, u Rudniku “Ljubija” zaposleno je oko 850 radnika.

Novosti.rs