Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je večeras u Banjaluci da je Savezu za promjene sa strane naređeno da ne glasa za skupštinske zaključke u vezi sa revizijom presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

Stevandić je rekao da je laž da je raskinuta koalicija SDS-SDA jer je SDS večeras pokazao da su ostali u istoj koaliciji sa Bakirom Izetbegovićem.

– Ovo samo Izetbegoviću pomaže – ocijenio je Stevandić nakon posebne sjednice o informaciji o zahtjevu za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Hagu po tužbi protiv Srbije i Crne Gore.

On je istakao da je prilikom zakazivanja sjednice bilo jasno da SzP mora da usaglašava svoje stavove van Banjaluke i Srpske.

– Zato je bio problem sa zaključcima i zato su trajale pauze jer se oni usaglašavaju sa nekim drugim – naglasio je Stevandić.

On kaže da “nikada mekši zaključci” u Srpskoj nisu bili ponuđeni i da nikada nije iskazano veće poštovanje i potreba za jedinstvom svih političkih protivnika.

– Nikada nije bilo više usaglašavanja i popuštanja da se dođe do zajedničkih zaključaka, ali je naređeno da se dostignuti nivo srpskog jedinstva i početak diplomatskih i političkih pobjeda moraju srušiti. Oni su nam pokazali da ubuduće znamo na koga treba da računamo, a Srpska neće biti manje jaka zbog njihovog ponašanja – rekao je Stevandić.

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković rekao je da predstavnici Saveza za promjene, uzdržavanjem od glasanja za zaključke o informaciji o zahtjevu Međunarodnom sudu pravde za reviziju presude protiv Srbije, očigledno nisu shvatili poziciju Srpske.

Višković je rekao novinarima, nakon posebne sjednice parlamenta Srpske, da Savez za promjene očigledno nije shvatio da je zahtjev za reviziju presude bio probni balon za Srpsku iza koga bi išla puno teža i bolnija pitanja.

On je naveo da je Savezu za promjene, prilikom usaglašavanja od 12 predloženih zaključaka bio sporan četvrti u kome se pominju zajedničke institucije, pod izgovorom da bi za njihovo navodno blokiranje bila optužena Srpska.

– Institucije je blokirao bošnjački član Predsjedništva Bakir Izetbegović napuštanjem sjednice Predsjedništva, a ne poslanici, Srpska i Narodna skupština. Mi samo tražimo da se doslovno primjenjuje Dejtonski mirovni sporazum i uređenje sa dva entiteta i tri konstitutiva naroda – rekao je Višković.

On je pojasnio da u četvrtom zaključku Narodna skupština poziva predstavnike Srpske u zajedničkim institucijama BiH da iskoriste sva pravna i politička sredstva radi onemogućavanja donošenja bilo kakvih odluka na nivou zajedničkih institucija BiH, sve dok se ne riješe pitanja vitalna za Republiku Srpsku, kao što su akti u vezi sa Sudom i Tužilaštvom BiH, rješavanje pitanja imovine i druga.

Višković kaže da su predstavnici Saveza za promjene “pričali priču da im je neprihvatljivo da izađu iz zajedničkih institucija”, te napomenuo da je 90 odsto sadržaja ovog zaključka dao predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

– Mi smo na to pristali i rekli dajte vašu verziju. Kada smo i nju stavili na papir i ponovo došli sa tim tekstom, /predstavnici Saveza za promjene/ rekli su da to znači blokiranje institucija – kaže Višković.

On je rekao da sama činjenica da je zahtjev za reviziju presude podnesen 23. februara, a da su 24. februara uslijedila pisma Međunarodnog suda pravde članovima Predsjedništva BiH govori da je sve ovo osmišljen koncept u dosluhu ovog suda, pojedinih predstavnika međunarodne zajednice i bošnjačkog korpusa u BiH.

– Srpska je mogla samo da kroz zaključke Narodne skupštine, koji su usvojeni većinom gasova, sugeriše našim predstavnicima kako da se ponašaju /na nivou BiH/, a javnost će moći da prati njihov rad narednih dana i vidi da li će se pridržavati zaključaka – rekao je Višković.

On je dodao da je Narodna skupština glasanjem za zaključke zaštitila interese Srpske i građana.

Izvor: SRNA/RTRS