Deklaracija o kriterijima za definiranje buduće trase puta između Beograda i Sarajeva, koju je u parlamentarnu proceduru uputio Mladen Bosić (SDS), zamjenik predsjedavajuće Predstavničkog doma Parlamenta BiH, novi je kamen spoticanja i raskola u SDS-u, otkriva „Dnevni avaz“. Bosić je, naime, tražio uvrštavanje ove deklaracije u dnevni red sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH započete u srijedu, što je većinom glasova Dom i prihvatio.

No, kako saznaje „Avaz“, Bosić za ovu deklaraciju nije dobio saglasnost stranačkog šefa Vukote Govedarice, na šta se Bosić nije obazirao i ipak je tražio njeno uvrštavanje na dnevni red. U pokušaju da spriječi da se ova tačka nađe na dnevnom redu, „Avazov“ izvor iz SDS-a, koji je želio ostati anoniman, tvrdi da je Govedarica nazvao predsjedavajuću Kluba SDS-a Aleksandru Pandurević i tražio od nje da poslanici SDS-a ne podrže Bosićev prijedlog.

No, Pandurević je, kako tvrdi naš izvor, da joj ne bi zamjerili ni sadašnji, a ni bivši stranački šef, s kojim je u bliskim odnosima, odlučila da ne glasa, iako je u trenutku glasanja bila u sali! Ona je, kako saznajemo, isključila mehanizam za glasanje u trenutku kada su se poslanici izjašnjavali o Bosićevom prijedlogu.

Tako je sistem za glasanje evidentirao da ona nije bila prisutna. U prilog ovim tvrdnjama svjedoče i elektronska i štampana evidencija nadležnih službi PSBiH.

O Bosićevoj deklaraciji raspravljat će se u nastavku sjednice Predstavničkog doma, prekinute u srijedu, a čiji termin još nije utvrđen.

Avaz