Nakon vijesti iz Haga, inicijator revizije Bakir Izetbegović na udaru je političkih protivnika iz FBiH. Brani se stavom da je sud donio političku odluku.

Vidno zabrinut i ljut zbog šamara iz Haga, Bakir Izertbegović osuo je drvlje i kamenje na Međunarodni sud pravde za koji je rekao da je donio političku, a ne pravnu odluku.

Kaže da je je to “težak udarac za mene kao Bošnjaka i političara, ali bi bilo puno gore da ovo nismo pokušali…”

Izetbegović smatra da će nakon odluke iz Haga što se tiče srpske strane, smiriti politička kriza, ali je ostavio otvorenim pitanje kako će na sve reagovati Bošnjaci. Izrazio je žaljenje što hrvatski član Predsjedništva nije čvršće stajao uz njega. S druge strane, Dragan Čović odgovora da je odluka iz Haga dokaz slabosti države.

On je rekao da mu je žao što su se, kako kaže, poigrali sa BiH i izgubili ugled kao država u odnosima sa Sudom i drugim insttiucijama.

Bakira Izetbegovića žestoko su kritikovali Fahrudin Radončić i Emir Suljagić, poručivši da će ubuduće veoma ozbiljno analizirati ponude koje SDA predlaže u ime bošnjačkog naroda.

– Što se tiče Izetbegovića, koji nas je na onom čuvenom skupu sa 50 odgovornih ličnosti uvjeravao da bošnjačka strana i njegov tim ima sve pravne argumente, očekujem da obrazloži Bošnjacima i žrtvama zašto je imao pogrešnu procjenu i iz toga izvuče politički zaključak o svojoj ličnoj političkoj poziciji – poručio je Radončić.

– Radončić je irelevantan, on i njegovi stavovi. On i Suljagić meni ne mogu držati lekcije. Očekivalo se da će se oni okrenuti protiv mene. Mnogi su me podržavali u presudi, jer se boje bošnjačkog naroda – odgovorio je Izetbegović.

I lider SDP BiH Nermin Nikšić očekuje politiku odgovornost Bakira Izetbegovića zbog neuspjelog pokušaja revizije, dok je advokat Vasvija Vidović koja je bila član Pravnog tima za podnošenje aplikacije priznala da je odbijanjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi Bih protiv Srbije, konačno stavljena tačka na ovaj postupak.

RTRS