Američki advokat Majkl Karnavas smatra da je zahtjev Bošnjaka za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije nelegitiman, a da se bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ponaša kao njegov pokojni otac Alija koji je donosio odluke na sličan način.

“Ovo je kao već viđeno, sve iznova, jer takvo ponašanje podsjeća na to kako se njegov otac ponašao dok je bio predsjednik Predsjedništva BiH u vrijeme rata”, navodi Karnavas na svom blogu, prenosi “Večernji list” u izdanju za BiH pod naslovom “Izetbegović poput oca u ratu – donosi odluke u ime BiH”.

Karnavas naglašava de sve odluke, koje se tiču državnih poslova, treba da budu donesene kolektivno i da nijedan član Predsjedništva BiH, pa ni “prvi među jednakima” predsjedavajući Predsjedništva BiH, ne može donositi jednostrane odluke.

Prema njegovom mišljenju, Izetbegovićevi unilateralni potezi dovode u pitanje njegove motive.

“Nije tajna da je uspostavljanje Republike Srpske posmatrano kao uvreda od Alije Izetbegovića koji je zastupao Bošnjake u Dejtonu i potpisao Dejtonski sporazum. Nije tajna ni da je Republika Srpska, u skladu sa ovlaštenjima koja je dobila po Ustavu BiH, bila prilično nezavisna u vođenju svojih poslova, što je izazvalo veliko zaprepaštenje bošnjačkog vođstva na nivou BiH”, pojašnjava Karnavas.

Karnavas, koji pred Haškim tribunalom zastupa nekadašnjeg predsjednika Vlade Hrvatske republike Herceg Bosne Јadranka Prlića, smatra da su se bošnjačke vlasti, pokušajem pokretanja revizije, vodile logikom da bi Republika Srpska mogla da bude proglašena genocidnom tvorevinom, na osnovu čega bi je međunaroda zajednica “razmontirala” ili joj makar ukinula naziv.

Međunarodni sud pravde u Hagu odbacio je zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije, koju je podnio Sakib Softić, uz obrazloženje da ga nisu podnijele nadležne institucije BiH.

Izvor: SRNA/RTRS