Politički analitičar Dragomir Anđelković smatra da su fer pregovori jedino mirno rješenje za “balkanski čvor”, čiji je rasplet moguć samo uz suštinsko uvažavanje srpskih interesa, što podrazumijeva, imlicitno ako ne i eksplicitno, i izvjesnu podršku Srbima od Zapada, a ne Albancima ili Bošnjacima u BiH.

“Naprosto, mi /Srbi/ nastupamo već sada sa kompromisnih pozicija, dok oni i dalje imaju maksimalističke ambicije. Vašington i Brisel to moraju da promene, odnosno da ih stave na mesto koje im pripada, da bi mirno i kompromisno mogao da se rasplete ‘balkanski čvor’. U protivnom, stvari će se, nažalost, u nekom trenutku svakako rešiti uz, makar i ograničene, sukobe ili bar ozbiljne tenzije propraćene izvesnim nasiljem”, upozorava Anđelković.

On je ocijenio da je, ukoliko dođe do značajnijih političkih promjena u nizu članica EU, odnosno daljeg slabljenja EU uz uporedo učvršćivanje Donalda Trampa u SAD, što je sve u cjelini ili djelimično realno, moguć na aktivan način drugačiji odnos Zapada prema Srbima, odnosno da mentori srpskih regionalnih oponenata postanu Srbima korektni partneri, ako ne i više od toga.

Anđelković za “Pečat” ističe da se zbog toga Albanci i Bošnjaci u BiH plaše da će vremenom, prije svega Srbi, doći u povoljniju poziciju, dok će se njihova situacija proporcionalno tome pogoršavati, da će ostati bez podrške, a još nisu realizovali svoje maksimalističke zahtjeve.

“Centralizacija BiH nije ni na vidiku. Velikoalbanski projekat je tek polovično ostvaren. Stoga se muslimanski i albanski ekstremisti sada ponašaju histerično, reskirajući da izazovu novu seriju eksplozija na Balkanu”, navodi Anđelković.

On je naglasio da zbog toga Srbi, odnosno zvanični Beograd i Banjaluka, koji za sada vješto balansiraju, ne treba da “nasijedaju” na prijetnje iz regiona onih koji su navikli da drugi za njih obavljaju posao.

“Od takvih neprijatelja, ako iza njih ne stoje tuđe falange, nemamo razloga da se plašimo. Opasna jedino može da nam bude naša nesloga, na koju me opako podsećaju razni naši političari tipa Dragana Mektića – ministra u BiH iz redova SDS-a – koji, gle paradoksa, sa pozicije šefa sarajevskih bezbednosnih struktura, priziva nemire u Republici Srpskoj i pokušava da svađa Beograd i Banjaluku ili nekakav funkcioner DS-a Branimir Kuzmanović koji priželjkuje da se u Srbiji zapuca kao u Makedoniji /naravno pucali bi Srbi na Srbe/”, upozorava Anđelković.

Prema njegovim riječima, umjesto da doprinose nacionalnoj snazi u okolnostima kada se polako ali sigurno slaže po Srbe povoljniji geopolitički mozaik, oni neodgovorno rade na tome da “iznutra budemo paralisani”.

“Pored takvih Srba ni neprijatelji nam ne trebaju. Srećom, takvi naši ‘sunarodnici’ su za sada marginalni, ali ne beznačajni. Plaši me to što nam je mentalitet takav da u nekim situacijama lako možemo u širim razmerama da se ‘zapalimo’ i opasno polarizujemo. To nikakvo ne smemo da dopustimo sada kada nam se konačno otvaraju povoljnije karte”, ističe Anđelković.

On je rekao da Srbi nemaju pravo da ponavljaju fatalne greške u smislu podjela iz 1990-ih godina, koje su srpskom narodu, uz asistiranje neprijatelja, isisale veliki dio nacionalne energije.

“Hladimo ih na vreme da razni zlonamernici i petokolonaši, koji grade svoju sreću na nesreći sopstvenog naroda, ponovo ne uspeju, sada kada se približava kakav-takav naš ‘trenutak’, da parališu pa i ispumpaju naše nacionalne kapacitete. A ako tako budemo postupali, onda ćemo sa briselskim birokratama od Mogerinijeve pa nadalje, prištinskim teroristima, sarajevskim islamistima, zagrebačkim neoustašama i podgoričkim kriminogenim srbofobima – već nekako izaći na kraj”, zaključio je Anđelković.

Izvor: SRNA/RTRS