Univerzitetski profesor Emil Vlajki smatra da SDS na krajnje perfidan i nekorektan način zloupotrebljava ministra bezbjednosti BiH i svog člana Dragana Mektića, koji svojim nekontrolisanim javnim nastupima urušava ugled cijelog Savjeta ministara BiH.

“SDS ga tjera da svašta izjavljuje, da se negativno ispoljava u javnosti, a to je sve ono što ta stranka misli, ali se više ne usuđuje da tako nastupa, kao nekada, preko svojih rukovodećih kadrova”, navodi Vlajki.

On smatra da je “mnogo opasnije to što je Mektić isturen da priča o nekim fantomskim, nebuloznim zavjerama Palate predsjednika u Banjaluci protiv predsjednika vlade Srbije, iza čega navodno stoji Rusija, jer se o tome zna stav predsjednika Republike Srpske – apsolutna podrška Aleksandru Vučiću, bez zadrške”.

“U novom hladnom ratu koji se vodi protiv Rusije, zna se čije stavove Mektić predstavlja. Pošto se SDS ni jednom riječju nije ogradio od svog člana Mektića, i pošto to nije njegova pamet jer je prekrupno kao tema, to se može shvatiti tako da mu ta stranka direktno suflira šta će da kaže i da je ta ista stranka povezana sa onim stranim ambasadama koje takve stavove zastupaju”, tvrdi Vlajki.

On je istakao da sve to ne bi bilo strašno da nije opasno ono što Mektić priča.

“Nećemo ni da govorimo o tome kako svojim nekontrolisanim javnim nastupima urušava ugled cijelog Savjeta ministara BiH kojem pripada i da bi kao ministar bezbjednosti trebalo da bude krajnje diskretan. Ne pada mi na pamet da, kao što to drugi rade, pričam o njegovoj diplomi jer ima mnogo drastičnijih slučajeva u našem političkom i akademskom svijetu. Druge su stvari važne”, ocijenio je Vlajki.

On je istakao da je ono što Mektić priča SDS godinama iznosio zbog čega ga je narod kaznio na lokalnim izborima.

Izvor: SRNA/RTRS