Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Emil Vlajki smatra da Republika Srpska treba da “stisne petlju” i proglasi konfederaciju, te upozorava da bi u suprotnom mogla da nestane.

U osvrtu na analizu stanja u regionu koju je napravio “Forin polisi” u kojoj se predlaže prekrajanje granica i kao prva faza federalizacija Makedonije i uvođenje trećeg entiteta u BiH, Vlajki je rekao za “Sputnjik” da će ukoliko BiH opstane, to biti zasluga predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“U BiH je osnovni projekat stvaranje džamahirije, koju su Amerikanci do sada potpomagali. Ono što je na djelu to je da su određene nadležnosti koje je imala Srpska malo po malo prelazile u muslimansko Sarajevo. Muslimana ima negdje oko 50-51 odsto, za nekoliko godina će ih biti još više, i ako se Republika Srpska ne konfederira, odvoji ili osamostali, postaće praktično dio bošnjačke džamahirije”, naveo je Vlajki, koji je i bivši potpredsjednik Srpske.

Prema njegovim riječima, Dodik radi sve što može da to spriječi, ali druga strana ide naprijed u svojim nastojanjima.

“Ne samo da su ukinuli grb, zastavu, himnu nego su htjeli ukinuti i Dan Republike. Malo po malo se čerupa Srpska i sa pravnog i sa teritorijalnog stanovišta. Ukoliko se nešto radikalno ne preduzme, ako se to ne presiječe mačem kao što je Aleksandar uradio sa čvorom koji se nije mogao razvezati, ja predviđam, nažalost, vrlo crnu budućnost Srpskoj”, dodao je Vlajki.

On je istakao da će Dan Republike Srpske, 9. januar biti obilježen i da to jedino može da spriječi NATO sa svojim trupama, a da bi na predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu bilo da se pobrine da li će NATO intervenisati zbog toga.

Kada je riječ o eventualnom stvaranju trećeg entiteta, Vlajki smatra da nema govora o tome.

“Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je u jednom trenutku rekao vrlo jasno – ako pokušate da napravite treći entitet unutar Federacije, biće krvi do koljena”, naveo je Vlajki.

On smatra da NATO ponovo priprema neku vrstu intervencije na Balkanu, kao i da bi na proljeće mogli početi ozbiljni pritisci i na Srpsku i na Srbiju.

“Meni se čini da postoje ozbiljni planovi da se prekrajaju granice, ili da se utišaju ljudi kao što je Dodik, pa najzad i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji ne radi baš po njihovoj želji. Oni bi hteli da on bude radikalan, da raskine sa Rusijom, da se on totalno okrene Zapadu, da izgubi sve veze sa Rusima. On očito nije u mogućnosti da to uradi”, ocijenio je Vlajki.

Izvor: Sputnjik/SRNA/RTRS