Stručnjak za terorizam DŽevad Galijašević rekao je da premijer Srbije Aleksandar Vučić konstantno govori o dobrim odnosima Srba i Bošnjaka i potrebi da gledaju u budućnost, ali da za tako nešto nema partnera u Sarajevu.
“Obično se sa sentimentom govori o BiH u Beogradu. Više BiH ima u Beogradu, nego na Baščaršiji u Sarajevu. Više je u Beogradu želje da se oživi ta mitska, kultna, ta virtuelna BiH”, rekao je Galijašević za TV “Pink”.

On je ocijenio da društvena scena u Sarajevu nema alternativu koja bi bila racionalna i koja bi Vučićeve pozive shvatila kao dobronamjernu ponudu jedne države i naroda, koji je pet puta brojniji i koji može samo pomoći i biti dobar partner u izgradnji BiH i regionalnih odnosa.

“Vučić je platio skupu cijenu svojih namjera. On je posljednji političar koji želi saradnju između ova dva naroda”, rekao je Galijašević i dodao da Srbija u kontinuitetu dvije decenije poziva Bošnjake na saradnju, razumijevanje i toleranciju.

Galijašević smatra da se mora uspostaviti saradnja između Banjaluke i Sarajeva i da lider SDA Bakir Izetbegović ne može “svaku noć razmišljati šta sutra da uradi protiv Republike Srpske, Srba ili Srbije”.

On je ocijenio da Izetbegović “kriminalne radnje svoje SDA” prikriva poigravanjem sa emocijama Bošnjaka.

Galijašević smatra da ciljevi Izetbegovića, ali i svih političkih stranaka i nevladinog sektora u Sarajevu u vezi sa pokretanjem bošnjačke revizije presude po tužbi BiH protiv Srbije, predstavljaju “satanizaciju” Srbije i Republike Srpske.

On je rekao da vjeruje da će Tužilaštvo BiH ozbiljno da razmotri slučaj Sakiba Softića i Bakira Izetbegovića jer će stranci “praviti izmišljeni balans pritiska na Banjaluku i Sarajevo, na Bošnjake i Srbe”.

Govoreći o radikalizaciji u BiH i centrima za obuku terorista, Galijašević je naveo da je u BiH iz institucija potpuno izbačena borba protiv terorizma, za šta je optužio ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića.

“Ovaj propali ministar bezbjednosti potpuno je iz javnosti i institucija u BiH `izbacio` borbu protiv terorizma i potpuno je zaštitio teroriste”, istakao je Galijašević i dodao da se više u Americi govori o terorističkom napadu u Zvorniku i Sarajevu, nego u BiH.

On je naglasio da je Mektić iz imigracionog centra u BiH oslobodio Abu Hamzu koji je komandovao mudžahedinima i koji predstavlja prijetnju nacionalnoj bezbjednosti, kao i da je šest ljudi došlo iz Gvantanama na resocijalizaciju u Sarajevo.

Galijašević smatra da je Mektić za 10 godina upravljanja Službom za poslove sa strancima omogućio Arapima da organizuju i izgrade desetine naselja zatvorenog tipa oko Sarajeva.

“Postoje vehabijska naselja zatvorenog tipa, 64 kampa iz kojih ljude šalju na ratišta Sirije i Iraka. UN su prije sedam dana objavile listu terorističkih organizacija i terorista i ponovo je BiH na toj listi, a nijedan organ u BiH ne bavi se time”, kaže Galijašević.

On je poručio da “priča iz Makedonije” o tužbi protiv Srbije za genocid protiv Albanaca u Makedoniji predstavlja samo nastavak Izetbegovićeve priče o genocidu.