Centar javne bezbjednosti /CJB/ Prijedor u januaru i februaru je tokom kontrole učesnika u saobraćaju, sa posebnim akcentom na upotrebu bezbjednosnog pojasa i posebno prilagođenih sjedalica za prevoz djece, sankcionisao 884 vozača, 60 suvozača i 53 putnika, prenosi Srna
Zamjenik načelnika Centra Stevo Tomčić je na konferenciji za novinare ocijenio stanje bezbjednosti na području Centra kao stabilno i dobro.

“Evidentirano je 2.535 prekršaja bezbjednost saobraćaja, što je za 380 prekršaja manje u odnosu na uporedni period i statistički pokazatelji govore o značajnom padu broja saobraćajnih nezgoda sa 55 na 44 saobraćajne nezgode ili 20 odsto manje”, naglasio je Tomčić.

Prema navedenim podacima, iz saobraćaja je isključeno 206 vozača, od čega 167 zbog upravljanja vozilom pod dejstvom alkohola, dok je zbog upravljanja vozilom prije sticanja prava na upravljanje isključeno 38 vozača.

“Rasvijetljenost krivičnih djela u februaru na području CJB Prijedor je iznosila 88,2 odsto od ukupno 78 evidentiranih krivičnih djela, od kojih je trećina izvršena po nepoznatom počiniocu i njihova rasvijetljenost povećana je sa 69,6 na 73,2 odsto”, istakao je Tomčić.

On je potvrdio da su iz oblasti opšteg kriminaliteta u ovom periodu evidentirana 62 krivična djela čija je ukupna rasvijetljenost 85,7 odsto.

Tomčić je naglasio i da je iz oblasti zloupotrebe opojnih droga evidentirano pet, iz oblasti privrednog kriminaliteta šest krivičnih djela, a materijalna šteta pričinjena izvršenjem ovih krivičnih djela iznosi oko 121.000 KM.