Novi, pozitivniji fudbalski vetrovi, sa prvim sunčanim martovskim danima, kao svojevrsna najava uspešnog i berićetnog proleća, dunuli su sa banjalučkog Gradskog stadiona. Fudbalski klub Borac u narednom periodu napraviće totalni zaokret, pogotovo u odnosima sa Fudbalskim savezom Republike Srpske koji su bili drastično narušeni u proteklom periodu.

To je najavio član Upravnog odbora Borca zadužen za takmičarski segment, Vico Zeljković rečima:

-Želimo da budemo partneri sa Fudbalskim savezom Republike Srpske, njegov najjači oslonac što je i prirodno, jer samo zajedno možemo da opstanemo i unapredimo fudbal, klub, Savez i Republiku Srpsku.

Od ujedinjenja fudbala u dejtonskoj zemlji, bez obzira ko bio na čelu Borca, klub je imao „kontra stavove“ i „drugačije viđenje situacije u fudbalu“ u odnosu na matični Savez čiji je bio i prvi potpisnik akta o osnivanju 1992. godine. Tako se događalo da je Borac „multietničkom“ Sarajevu bio „mamac“ i „prvi saradnik“ u rušenju tročlanog Predsedništva Fudbalskog saveza BiH 2011. godine i nametanju sankcija kako bi se okrivio FS Republike Srpske. Posle toga stigao je, u Komitet za normalizaciju FS BiH, mimo baze FSRS, i sportski direktor Borca Darko Ljubojević izabran većinom federalnih glasova na poziciju prvog potpredsednika „krovnog“ Saveza, a „sukob“ koji je tinjao kulminirao je predlogom Borca da kandiduje mladog Petra Jelića za protivkandidata aktuelnom predsedniku FSRS Mili Kovačeviću, pod nekim čudnim okolnosima.

-Fudbalskom savezu Republike Srpske i predsedniku Kovačeviću treba odati veliko priznanje i zahvalnost jer se vidi da u izuzetno teškom i komplikovanom vremenu daju svoj maksimum i rade najbolje što mogu. Zbog toga želimo da imamo partnerski odnos i saradnju, da ubuduće nastupamo zajednički i čuvamo naše interese i radimo na razvoju fudbala Republike Srpske i BiH. Nastojaćemo da dogovorimo zvaničan sastanak s čelnicima FSRS, da približimo stavove i budemo jedni drugima najjači oslonac. Savez bez Borca i obrnuto su samo na gubitku i  vrlo ranjivi – jasan je Vico Zeljković.

Borac je najveći i najpoznatiji klub u Područnom Fudbalskom savezu Banjaluka koji je prethodnih godina delovao uglavnom van sistemski i diskordantan u odnosu na Fudbalski savez Republike Srpske čiji je jedan od sedam članica.

-Saradnja između PFS Banjaluka i FSRS je bila loša, gotovo da je nije ni bilo, što je bio najveći problem. Sukobi na ovoj relaciji su bili konstantni, a najviše je ispaštao fudbal. Banjaluka se nije ništa pitala ni u FSRS ni u FS BiH i mi hoćemo da nađemo rešenje, ponudimo određene predloge kako bi se to promenilo u interesu fudbala. Dosta nam je više sukoba i činjenice da nismo bili u sistemu matičnog Saveza. Zbog toga Borac želi da pokrene priču u kojoj će to da promeni u korist svih nas koji se borimo za budućnost i jačanje fudbala – jasan je Zeljković.

On je najavio i razgovore sa čelnim ljudima Područnog Fudbalskog saveza Banjaluka, u prvom redu predsednikom Draškom Ilićem.

-Stav FK Borac je da su u područnom savezu potrebne promene, novi, mlađi ljudi, takozvana „sveža krv“. Draško Ilić je očuvao Savez u jednom trenutku kada mu je pretila propast i za to mu treba odati priznanje. Međutim, neke stvari su prevaziđene i treba da ih menjamo. Želimo da Borac kao najveći klub na ovim prostorima ima značajnu ulogu, ali da to sve bude u dogovoru sa ostalim klubovima koji pripadaju Područnom savezu Banjaluka. Verujemo da je i gospodin Ilić svestan trenutka u kojem se nalazimo i da bi bilo dobro da na prijateljski način, svi zajedno, izvršimo „smenu generacija“ u PFS Banjaluka u opštem interesu – rekao je na kraju Vico Zeljković

Saradnja s Krupom

Iako su „veze“ na relaciji Borac – Krupa bile „u prekidu“ u prethodnom periodu na banjalučkom Gradskom stadionu najavljuju „zaboravljanje prošlosti“ i „pogled u budućnost“.

-Razgovarali smo sa svim klubovima iz PFS Banjaluka, tako i sa Krupom koja trenutno igra u najvišem rangu takmičenja, Premijer ligi BiH. Borac i Krupa kao najizrasliji klubovi područja imaju dobru saradnju koju u narednom periodu želimo da još više unapredimo i učvrstimo – jasan je Zeljković.

Podrška Dodika za jubileje

Ova 2017. godina je je jubilarna jer Republika Srpska je u januaru proslavila 25. rođendan, a isti jubilej proslaviće i Fudbalski savez 5. septembra. Takođe, biće obeležen i četvrt veka od osvajanja jedinog međunarodnog trofeja FK Borac – Mitropa kupa.

-Zbog svega toga moramo da budemo jedinstveni. Borac i Savez, Republika Srpska. Imamo i saglasnost da će uz naše jubileje stati i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, da ih obeležimo na način kako to dolikuje – istakao je Vico Zeljković.

Sportski žurnal