Fudbalski savez Republike Srpske čuva svog šampiona – Fudbalski klub Krupu, ako do početka premijerligašske sezone – 23. jula – ne ispuni infrastrukturne uslove moći će da igra na stadionima iz drugih područnih saveza, koji zadovoljavaju kriterijume Fudbalskog saveza BiH. Naime, na startu premijerligaškog karavana Krupa će ugostiti Mladost iz Doboja kod Kaknja, ali još uvek je neizvesno gde će taj susret biti odigran, pa je FSRS na poslednjoj sednici fudbalske vlade krovnog Saveza zaštitio svog šampiona.

Odluka Izvršnog odbora FS BiH iz decembra prošle godine da klub koji se plasira u Premijer ligu BiH, a nema odgovarajući stadion, može da igra samo na teritoriji matičnog područnog saveza je preinačena. To znači da Krupljani, ako ne dobiju zeleno svetlo od inspekcije Fudbalskog saveza BiH 21. ili 22. jula (samo dan ili dva pred start sezone ispekcija će nadgledati stadion u Krupi na Vrbasu) mogu kao domaćini da igraju u Prijedoru ili Gradišci s obzirom da je uprava banjalučkog Borca zabranila šampionu Republike Srpske igranje na Gradskom stadionu na Trgu Republike Srpske.

Kako smo saznali predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Mile Kovačević izneo je niz argumenata zbog čega je dobro, i da je u interesu fudbala, da se odluka iz decembra preinači, kako bi se poštovali takmičarski rezultati kluba iz Krupe na Vrbasu. Osim toga generalni sekretar FS Republike Srpske Rodoljub Petković pojasnio je u „kakvu zamku može da upadne Savez, ali i fudbal u BiH, ako Krupa bude igrala u Drvaru koji geografski i fudbalski pripada Federaciji BiH“. Podršku ovoj ideji predsednika Kovačevića dao je i član Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH iz Istočnog Sarajeva Dragan Kulina.

-Postojala je objektivna opasnost da komisija FS BiH koja će biti u isnpekciji stadiona u Krupi nekoliko dana pred start prvenstva ne dozvoli da naš šampion bude domaćin na svom stadionu, u tom slučaju bi Premijer liga BiH počela sa 11 klubova. To bi svakako bio presedan, novi udar na fudbal i odnose u njemu. Uz niz neoborivih argumenata koje je izneo naš Savez Izvršni odbor FS BiH je delimično preinačio svoju odluku kako bi Fudbalski klub Krupa, na kojeg se i odnosi ova ispravka ranije odluke, mogao da bude domaćin na stadionu iz drugog područnog saveza, a koji ispunjava infrastrukturne uslove – istakao je generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske Rodoljub Petković.

Nema sumnje da je Fudbalski savez BiH u interesu fudbala, a na predlog Fudbalskog saveza Republike Srpske doneo ispravnu odluku kako bi se izbegle sve moguće nepoželjne stvari na startu nove sezone Premijer lige BiH koja je i onako opterećena brojnim aferama, neregularnostima i lošim stvarima koje su godinama stvarale negativan imidž takmičenja.

Bura i oko Čelika

Kako smo saznali predsednik FSRS Mile Kovačević tražio i obrazloženje ponovljene odluke Prvostepene komisije za licenciranje FS BiH koja je utvrdila da je takmičarska licenca zeničkog Čelika ispravna, ali je klub ipak poslat na disciplinski postupak.

-Ta odluka je sama po sebi kontradiktorna, jer čemu disciplinski postupak ako je licenca Čelika dobijena regularno? Plašimo se da mnoge stvari u celom slučaju nisu do kraja razjašnjene, što budi veliku sumnju – dodao je Petković.

prijedor24h/Sportski žurnal