Opštinski sud u Širokom Brijegu donio je prvostepenu presudu protiv Emira Suljagića, bivšeg predvodnika Koalicije “1.mart” i jednog od lidera Građanskog saveza BiH, zbog klevete na društvenim mrežama.

Tužbu protiv njega podnio je Ivan Šušnjar, vlasnik jednog hercegovačkog portala. Suljagić mu je, prema presudu, dužan isplatiti tri hiljade maraka.

Kako navode sarajevski mediji, riječ je o prvoj presudi protiv političara zbog klevete na društvenim mreža u BiH.

Suljagić je Šušnjara, u vrijeme kada se u Sarajevu vodila kampanja protiv najave njegovog postavljanja za generalnog konzula u Čikagu, na društvenoj mreži Tviter nazvao “ustašom”, “rasistom” i “rasističkim smećem” .

“Poredio me je sa čuvarem logora u Dretelju, Dylanom Rufom ubicom američke mladosti, nazivao rasističkim smećem i tako dalje. Logično je da sam ga morao tužiti. Takav narativ prelazi sve granice dopustivog i važno je da se takav javni diskurs unutar bh. društva, a koji Suljagić želi uvesti kao standard zaustavi. BiH je prepuna verbalnih obračuna i denuncijacija neistomišljenika no ovakav nivo napada je nezapamćen. Doduše moguće je u Evropi da neko i koristi Suljagićev rječnik ali taj neko sigurno u toj istoj Evropi nikako ne bi mogao biti javna osoba i političar”, rekao je Šušnjar.

Šušnjar je rekao da se Suljagić na sudu branio argumentima kako profil sa kojeg su upućene uvrede nije njegov, nego da ga je koristio neko drugi.

“Pitam se ako neko nije u stanju stati ispred vlastite riječi kako planira uvjeriti narod da je spreman stati ispred njih”, rekao je Šušnjar.

Šušnjar je najavio i podnošenje krivične prijave Tužilaštvu BiH protiv Suljagića, za krivično djelo nesavjesnog obavljanja posla, budući da je, prema njegovim riječima, klevetu činio s radnog mjesta. U to vrijeme, Suljagić je bio zamjenik ministra odbrane.

Emir Suljagić je za sarajevske medije potvrdio presudu, dodajući da ona još nije pravosnažna.

“Ako ovakva postane pravosnažna, nosiću je kao značku na reveru i ponosiću se njom jer se radi o dokazu da sam neprijatelj broj jedan za one kojima su idoli organizatori zločinačke tvorevine tzv. Herceg-Bosne”, kazao je Suljagić.

Izvor: Agencije