U Opštinskom sudu u Sarajevu danas će početi glavno ročište po tužbi potpredsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta /VSTS/ BiH Ružice Јukić protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića zbog klevete i povrede ugleda i časti.

Na pripremnom ročištu 7. septembra, kojem Јukićeva nije prisustvovala, njen opunomoćenik Јelica Vuković predstavila je sudu predloženi dokazni materijal.

Vukovićeva je predložila pregled snimka emisije “Pošteno” Federalne televizije, emitovane 6. marta, kao i čitanje članaka sa portala “Oslobođenja” od 9. marta i 29. aprila.

Predloženo je i čitanje članaka objavljenih na portalu “Dnevno.ba” od 30. aprila, kao i članaka objavljenih istog dana na portalima “BN televizije” i “Slobodne Bosne”.

Vukovićeva je predložila i čitanje više reagovanja objavljenih na društvenim mrežama, te saslušanje svjedoka o okolnostima tvrdnje o rođačkim vezama Јukićeve i vršioca dužnosti glavnog tužioca BiH Gordane Tadić.

Mektić je nakon ročišta rekao novinarima da nije shvatio šta mu se stavlja na teret.

“Uopšte ne mogu da shvatim šta mi se stavlja na teret, osim što je poslije podnošenja tužbe pokupila još neke moje izjave od prošlog mjeseca koje se odnose na pratnju koja je Јukićevoj bila dodijeljena jedan dan, te teretila neke ljude koji su nešto komentarisali na društvenim mrežama, a što nema veze sa tužbom”, dodao je Mektić.

On je rekao da nije aktivan na društvenim mrežama, te da mu nije jasno što smeta ako građani daju svoj sud o nosiocu bilo koje funkcije u BiH, pa i o njemu lično.

Početak ročišta zakazan je za 10.00 časova.

Izvor: SRNA/RTRS