Pristalice radikalnog albanskog pokreta “Samoopredjeljenje” postavili su barikade i blokirali sve putne pravce koje iz srpskih sredina vode prema sjeveru Kosova.

Miroslav Manitašević, mještanin Velike Hoče, rekao je Srni da su Albanci postavili barikadu na izlazu iz sela i da je kosovska policija zabranila vozaču autobusa da krene prema Leposaviću, gdje se danas održava miting SNS-a.

“Mještani su razočarani, a i znatan broj njih je u strahu, jer smo navikli da posle ovakvih barikada slijede njihovi napadi”, kaže Manitašević.

U Kosovskoj policijskoj službi u Gračanici Srni je rečeno da su blokade postavljene na svim putnim pravcima iz srpskih sredina prema Kosovskoj Mitrovici i Leposaviću.

Barikade su, kako navode, postavljene na putu Gnjilane-Gračanica u selu Labljane, na putu Štrpce-Priština u Uroševcu, na putu Priština-Kosovska Mitrovica u Miloševu, Babinom Mostu, Vučitrnu i na mostu u južnoj Mitrovici, na putu Klina-Kosovska Mitrovica u mjestu Rudnik, kao i na putu Istok-Kosovska Mitrovica u mjestu Rudnik.

Policija za sada ne preduzima bilo kakve mjere, ali propušta samo vozače automobila i to Albance, službena vozila privremenih kosovskih institucija i Euleksa.

Prema informacijama iz središta Srpske liste u Gračanici, svi autobusi koji su sa teritorije Kosova i Metohije južno od Ibra trebalo da krenu prema Leposaviću su ili zadržani u mjestima polaska ili vraćeni nazad.

Pripadnici radikalnog albanskog pokreta “Samoopredjeljenje” kamenovali su jutros konvoj autobusa kojima su Srbi iz Kosovskog Pomoravlja krenuli na predizborni miting Srpske napredne stranke /SNS/ u Leposaviću.

Predizborni miting SNS-a, kako je ranije najavljeno, planiran je za 13.00 časova u Leposaviću, gdje bi pristalicama trebalo da se obrate direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i potpredsjednici stranke Nikola Selaković i Bratislav Gašić.

Izvor: SRNA/RTRS