Poslanik Alijanse za budućnost Kosova Daut Haradinaj ponovo je danas zaprijetio Beogradu da ne smije da se igra sa njegovim bratom Ramušom i da treba da zna da će dobiti isti odgovor kao 1999. godine.

Daut Haradinaj je na sjednici Skupštine samoproglašenog Kosova rekao da oni koji rukovode u Beogradu treba da znaju da su Albanci “slobodu dobili uz pomoć međunarodne zajednice”, prenose prištinski mediji.

“Nisam rekao da će biti etničkog čišćenja, to želi Beograd, a ne Daut Haradinaj i Albanci. Ne smiju se igrati sa jednim čovjekom”, rekao je Daut Haradinaj.

On je naveo da je njegova izjava o etničkom čišćenju Srba na Kosovu i Metohiji, ukoliko njegov brat Ramuš bude izručen iz Francuske u Srbiju, izazvala brojna reagovanja i da je “to rekao svjesno”, ali da je to komentarisano i tumačeno drugačije.

“Sada znamo da ima tendencija da se destabilizuje zemlja. Јa sam ponovio da niko ne smije da se igra sa albanskim narodom. Ako neko ima za cilj destabilizaciju zamlje, neka to radi na drugom mjestu. Niko više od mene ne želi mir na Kosovu”, rekao je Haradinaj.

Daut Haradinaj je na televiziji “Dukađini” ranije zaprijetio ratom i etničkim čišćenjem Srba na Kosovu ukoliko njegov brat Ramuš bude izručen iz Francuske u Srbiju, koja ga tereti za ratne zločine.

Na izjavu Haradinaja reagovala je poslanik Srpske liste Јasmina Živković, koja je pozvala na mir i toleranciju.

“Krajnje je vreme da ovakvi postupci ne budu prihvaćeni u društvu, koje se ne gradi na takvim izjavama. Takve izjave se moraju osuditi. Želim da u ime Srpske liste kažem da Srbi na Kosovu nisu odgovorni za neke pravne procese koji se vode protiv bilo koga. Srpski narod na Kosovu ne sme da se boji zbog tih procesa”, rekla je Živkovićeva.

Ona je istakla da su u ovom trenutku potrebni mir i tolerancija, a ne sukobi.

Nekadašnji vođa terorističke OVK Ramuš Haradinaj, koga Srbija tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj potjernici na zahtjev Srbije.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine, koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

Mjera zabrane napuštanja teritorije Francuske protiv Ramuša Haradinaja ostaje na snazi do 27. aprila, kada se očekuje da Apelacioni sud u francuskom gradu Kolmaru donese odluku o zahtjevu Srbije za njegovo izručenje.

Izvor: Srna/RTRS